Hamilelik iki kişilik beslenmek demek değil yeterli ve artan gereksinimlere göre beslenmektir. Gebeliğinizin ilk 3 aylık periyodunda (1. Trimester) ihtiyaç duyduğunuz kalori miktarınız değişmez. Ancak 2.trimesterda günlük kalori gereksiniminiz 340 kaloriye ve 3.trimestarda 450 kaloriye yükselir.
1.Trimester
Muz: İlk haftalarda görülebilecek bulantı hissine iyi gelen yüksek B6 vitamini diyet lifi potasyum ve vitamin C ile sağlıklı bir ara öğün seçeneğidir. Taşıması kolay ve sizi gereksiz atıştırmalıklardan uzak tutar. Ispanak: Gebeliğin ilk aylarında önemli olan folat alımı beyin ve omuriliği olumsuz etkileyen nöral tüp defektinden korur.
Bir çok besinde bulunur ve eksikliği sık görülmez. Ispanak en iyi kaynaklarından biridir ayrıca demir diyet lifi magnezyum A C ve K Vitaminlerini de içerir. Fasulye: Gebelikte %40 oranında karşılaşılan kabızlık problemine karşı kuru baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin.
Fasulye yüksek oranda diyet lifi protein ve fosfor kalsiyum demir sodyum potasyum gibi minerallerin yanı sıra B1 B2 B3 C gibi vitaminlerini de sağlar. Konstipasyona neden olan diğer etmenler ise artan progesteron hormonunun sindirimi yavaşlatması ve kullanılan demir haplarıdır.
Tatlı Kırmızı Biber: Büyümede ve doku onarımında söz sahibi olan C vitamininin iyi kaynaklarındandır. Bir büyük tatlı kırmızıbiber aynı miktardaki yeşilbiberin iki portakalın ise üç katı kadar
C vitamini içerir. Sebze soteleri salata ve sandviçlere eklenebilir. Demir emilimini arttırır. Bu nedenle et tavuk hindi ve balığın yanına renkli ve zeytinyağlı bir salata eklemeyi alışkanlık haline getirin.
2.Trimester
Yumurta: Sarısı içerdiği kolin ile bebeğinizin beyin gelişimi için önemli bir besindir. Gebelerin günlük 450 mg koline ihtiyaçları vardır. Bebeğinizin beyin gelişimi için önemli olduğu kadar sizin içinde önemlidir. Kolin kırmızı et süt ve soya fasulyesinde de bulunur. Yoğurt: Özellikler gebeliğin 3. ayında kalsiyum ihtiyacınız artar. Fetüsün kemik ve diş köklerinin gelişimi için yüksek oranda kalsiyum ve fosfor içeren yoğurt tüketimi önemlidir.
Ayrıca gebelik döneminde yeterince kalsiyum almamış olan anneler ilerleyen yıllarda kemik erimesine daha erken yakalanır. Kalsiyum gebelikte sık rastlanan kas kramplarını önler ve suyundaki B2 vitamini sinirlerinize iyi gelir.
Avokado: Tekli doymamış yağ asitlerini içeren TEK meyvedir. Omega 9 yağ asidi sinir hücrelerinin sağlığı için önemli olduğu kadar damar sağlığının korunması da sağlar. Ayrıca iyi bir lif B6 K C vitamini folat ve potasyum içerir. Sabah bulantıları ile savaşmanıza yardımcı olurken bebeğinizin beyin ve doku gelişimine de katkı sağlar. Yarım avokadoyu bir meyve değişiminiz yerine kullanabilirsiniz.
Hurma: Protein lif yağ asitleri 15 farklı mineral A C B1 B2 niasin ve selenyum içerir. Kabızlığa karşı etkilidir ancak en önemlisi günde 3 litre su alımıdır. Kuruyemişlerle tüketmeniz kan şekeri dengesi için önemlidir.
3.Trimester
Yağlı Balıklar: omega 3 içeriği ile beyin ve sinir gelişimi için çok değerlidir. Haftada 350 gr kadar sardalye ton somon veya uskumru tüketmelisiniz. Fazlası ağır metaller açısından risk oluşturabilir ve fetüsün beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Yapısındaki D vitamini kalsiyum ve fosforun emilimi kolaylaşırken sinir ve bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenler.
Kuruyemişler: Küçük miktarda ve sık aralıklarla beslenmeniz için pratik ve doğal bir seçenek iken elzem yağ asitleri protein ve lif zenginidir. Meyve süt yoğurt kefir ayrandan tutun da tam tahıllı galetaya kadar birçok seçeneğin yanına yakışır. Ayrıca tatlı besinlere olan isteğinizi baskılar. Taze olanlarını tercih edin.
Sakınmanız Gereken Besinler:
Az pişmiş et tavuk balık yumurta
Açıkta satılan besinler
Katkı maddesi içeren besinler
Şekerli gazlı içecekler
Fazla çay kahve kakao gibi kafein içeriği yüksek içecekler
Aşırı maydanoz tüketimi
Açık süt taze peynir
Fazla tuzlu besinler
Dondurulmuş ve paketli gıdalar
Sevgiler..