Hamilelik döneminde unutulmaması gereken ilk kural anne ne kadar sağlıklı beslenirse bebeği de o kadar sağlıklı beslenir ve sağlıklı büyür. Gebelik dönemi bir kadının en özen göstermesi gereken dönemlerinin başında gelir.
Gebelikte yeterli ve dengeli beslenme
Bu dönemde besin öğesi gereksinimi artmaktadır. Artan besin öğesi gereksinimini karşılamak için tek tip beslenmek değil yeterli ve dengeli beslenerek her besin grubundan yeterli şekilde almak önemlidir. Hamilelik döneminde abur cubur besinleri değil bebeğinizin sağlığını olumlu etkileyecek besinleri tüketmeniz fazla kilo almanıza engel olarak sağlıklı bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır.
Hamilelikte kaç kilo alınmalı
Hamilelik sürecine normal kilo ile başlanmışsa 10-14 kg almak sağlıklıdır. Eğer kilolu başlandıysa ilk 3 ay enerji alımınızı arttırmanıza gerek yoktur ve kişinin sonraki aylarda 7 kg alması yeterlidir. Gebelik öncesi zayıf olan kişinin gebelik boyunca 18 kg alması doğru olacaktır. Enerji ihtiyacını karşılamak için bu dönemde günlük 300 kalori arttırılması gerekir. Her ay 1-1 5 kg ağırlık kazanımı normaldir. Hamilelikte az kilo almakta fazla kilo almakta düşük riskini arttırabilir.
Beslenmenin yanında mutlaka fiziksel aktivitenizi arttırın. Yürüyüş yapmak hamilelik döneminde fazla kilo almanıza engel olmasının yanında ödem ve kabızlık problemleri içinde yararlı olacaktır.
Vücudun yapıtaşı protein
Vücudun yapıtaşı olan proteinlere gereksinme gebelikte artar. Özellikle son 6 ayda bebeğin gelişiminin hızlanmasına bağlı olarak kaliteli protein kaynaklarını beslenmemize eklemek büyük önem taşır. Kaliteli protein kaynakları ; yumurta et tavuk balık peynir süt yoğurt kurubaklagiller fındık badem gibi.
Beyin hücrelerinin 2/3 ü doğumdan önce oluşur. Bebeğinizin beyin gelişimi için haftada 1-2 gün balık yemeye özen gösterin. Yapılan araştırmalar yetersiz ve dengesiz beslenmenin yalnız beden sağlığını değil zeka gelişimini de etkilediğini göstermektedir.
Gebelikte demir gereksinimi artar
Demir eksikliği hamilelik döneminde artan gereksinmeye bağlı daha sık ortaya çıkar. Demirden zengin kaynaklar et yumurta koyu yeşil yapraklı sebzeler kurubaklagil pekmez ve kuru meyvelerdir. Bunları tüketirken yanına C vitamini kaynaklarını (limonlu salata taze meyveler) eklemek demirin emilimini arttırır. Yemeklerin yanında çay kahve tüketimi demirin emilimini azaltacağından yemekten 1 saat sonra içilmelidir.
Kalsiyum
Gebelik boyunca yeterli kalsiyum alımı bebeğin iskelet yapısının gelişimine yardımcı olurken annenin kemik kütlesinin korunmasını sağlar. Gebelik boyunca yeterli kalsiyum alınmaması ileri dönemde osteoporoz riskini arttırır. Kalsiyum kaynakları; süt yoğurt kefir peynir pekmez kurubaklagil fındık ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
Folik asit
Hamile annedeki folik asit yetersizliği ağır doğumsal problemlere(nöral tüp defekti düşük doğum ağırlığı) yol açabilir. Folik asitin kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler et yumurta süt yoğurt ve tahıllardır. Ancak folik asit besinlere uygulanan işlemlere bağlı olarak yeterince alınamaz. Folik asit takviyesine gebe kalınmadan en az bir ay önce doktor kontrolünde başlanması önerilir.
Su
Hormonal değişimler ve kullanılan demir takviyesi kabızlığa neden olabilir. Bu yüzden günlük sıvı tüketiminizi mutlaka arttırın en az 2 litre su içmeye özen gösterin.
Hamilelik döneminde bunlara dikkat edin
Kahve ve çay tüketiminizi azaltın.
Alkol ve sigara içmeyin.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini almayın.
Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç veya gıda takviyesi kullanmayın.
Çiğ ya da pişmemiş et ve et ürünleri ve yumurta tüketmeyin.
Sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına özen gösterin.
Yemeklerinizde iyotlu tuz kullanın.
Çok tuzlu yemekten kaçının. Hamilelik döneminde fazla tuz alımının ödem ve hamilelik tansiyonuna sebep olabileceğini unutmayın.