Ülkemizde bu yıl ortalama oruç tutma süresi 16 saat olarak belirtiliyor. 16 saat açlık için oldukça uzun bir süre ve herkesin aklında doğal olarak ''ne yersek tok tutar?'' sorusu var. Tüm sorulara cevap Ramazan ayına özel beslenme tavsiyelerine bakalım:
1- Sahursuz Oruç Tutmayın! : Sahurda hiç birşey yemeden sadece su içerek oruç tutmak yanlıştır. Sahur menünüz besleyici olmanın yanı sıra tok tutucu olmalıdır. Kahvaltı düzeninde bir öğün yaparak ertesi gün orucuna hazırlık yapabilirsiniz.
2- Dengeli Beslenin! : Sahurda veya iftarda tek çeşit beslenmekten kaçının. Örneğin İftarda sadece bir tabak dolusu makarna yemek yerine; çorba etli sebze / baklagil yemeği yoğurt/ayran/cacık pilav/makarna ve şekersiz komposto ile oluşturduğunuz bir menü daha besleyici olacaktır. Sahurda bir su bardağı süt bir adet yumurta iki adet küçük hurma iki dilim tambuğday ekmeği mevsim sebzeleri ve yeşillikler ile bir menü oluşturabilirsiniz. Önemli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli olacak şekilde beslenme eylemini sürdürmektir.
3- Günlük En Az 12 Bardak Su! : Oruçlu geçen bir günün sonunda su ihtiyacı enyüksek seviyeye çıkıyor. Dolayısıyla bu ihtiyacı en az 12 bardak su ile (yaklaşık 2.5lt) karşılamak şart! İftardan sahura kadar 12 – 15 su bardağı kadar suyu mutlaka tüketin!
4- İftar ve Sahurdan Sonra Hareketli Olun! : Öğünlerinizi tükettikten 1 saat sonra hafif tempolu kısa yürüyüşlerinizi mutlaka yapın. Kesinlikle hareketsiz kalmayın!
5- Hafif Bir Ara Öğün Ekleyin! : İftardan 2 saat sonra bir kaç adet ceviz veya badem 1 çay bardağı kadar süt ve1 porsiyon meyveden oluşan küçük bir ara öğün dengeli beslenmenize yardımcı olacaktır.
5- Tuz ve Şekerden Kaçının! : Öğünlerinize tuz ilave etmeyin ve tuz içeren gıdalardan bu dönemde kaçının. Salamura turşu ve konserve gıdalardan uzak durun. Aynı zamanda şeker tatlılar ve şekerli ürünlerden uzak durmanız iştah kontrolü sağlamanıza yardımcı olacaktır.
6- Ramazanda Kilo Kontrolünüzü Sağlayın! : ''Ben her ramazanda en az 5 kilo alırım'' veya '' oruç döneminde en az 3 kilo verenlerdenim'' diyorsanız bu ramazanda beslenmeye dair yanlışlarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Sağlıksız kilo kayıpları kilo almak kadar dikkate değerdir.
7- Kızartmalar ve Yağlı Gıdalardan Kaçının! : Sadece ramazan ayında değil hayatınızın her döneminde uzak durmanız gereken bu gruba dikkat edin.
Sağlıklı günler dilerim...