Lahana içeriğinde bulunan kükürtlü bileşikler nedeni ile pişerken pek hoş olmayan bir koku çıkarır ancak aslında içeriğinde bulunan bu kükürtlü bileşimler nedeni ile aslında çok sağlıklı bir kış sebzesidir.
İçeriğinde;
* kükürtlü bileşikler
*A C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği güçlüdür. Bu nedenle bir çok hastalığa karşı koruyucu etki sağlar .
** Dikkat !! troid hastalıklarında (troid bezlerinin çalışmasını yavaşlatır) ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde haftada 2 kereden fazla tüketilmesini önermiyoruz.
Gelelim Lahananın faydalarına:
Zayıflamaya yardımcı oluyor
Kalorisi oldukça düşük diyetler için uygun bir sebze. 100 gramında 24 kcal var. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az oluyor.
Sinirleri güçlendirir
Beyaz lahana B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler sinir sistemi için faydalı ve ayrıca bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri de var.
Yüksek tansiyonu düşürüyor
Beyaz lahanada bulunan lif ve bazı madeler ile diüretik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı bu sayede dolaşımın iyi oluyor ödem azalıyor su ile beraber sodyumun da vücuttan uzaklaştırılıyor ve sonuçta tansiyonun düşürülmesini sağlıyor.
Kemik korucu
Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan beyaz lahana bu özelliğiyle diğer sebzelerden birkaç adım ileride. Günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10’unu 100 gram beyaz lahana ile tamamlayabilirsiniz. Böylece hem diş hem de kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen beyaz lahananın çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemiyor.
Enfeksiyonlara karşı direnç
100 gram Beyaz lahanada günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40’ını karşılanır.
Bağırsakları çalıştırıyor
Özellikle pişirirken oluşan kükürtlü bileşikler beyaz lahananın sindirim sistemini üzerinde olumlu etkilerine neden oluyor. Buna ek olarak yapraklarda bulunan lif ve posa ise bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık probleminde çözüm olabiliyor.
Kansere karşı koruyor
Beyaz lahana “Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze” bu nedenle serbest radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı vücudu koruyor.
Bağışıklığı baskılayan hastalıklara
* karaciğer hastalıkları
*diyabet
*obezite gibi
koruma sağlıyor
Turşusu probiyotik özelliğe sahip!
Beyaz lahanayı turşu yaparak kullanabilirsiniz. Turşusu yapıldığında probiyotik özelliği kazanıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ; turşudaki tuz miktarını ayarlamak. Tuz turşunun probiyotik özelliğini baskılayabilir. Bir diğer nokta ise turşuyu kesinlikle sirke ile hazırlamak olmalı .