Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Metabolizma Nasıl Hızlanır? İşte Çözümler!

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Metabolizmanızı hızlandırmak sizin gün içerisinde daha fazla enerjiye ihtiyaç duymanız anlamına gelir. Bu da doğal olarak kilo vermenize yardımcı olacak ciddi bir etkendir.

Metabolizmanızı hızlandırmak için şu yöntemleri kullanabiliriz;


a.       Kahve: Eğer güne kahve ile başlayanlardansanız ve özellikle kalp – damar sisteminiz ile ilgili sorununuz yoksa 1 fincan koyu kahve metabolizmanızı hızlandıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konu özellikle bayanların kahve miktarını günde iki fincan ile sınırlı tutmasıdır. Yapılan araştırmalar günde iki fincandan fazla tüketilen kahvenin kadınlarda meme kistlerini arttırdığını saptamıştır. Yine kahve tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu üçü bir arada yada fazla şekerli kahve tüketmekten kaçınılması gerektiğidir. Şekersiz kahve tüketemeyenlerdenseniz
Beyaz şeker yerine esmer şekeri tercih edin ve en fazla 1 esmer şeker kullanın.

Yine kadınlarda özellikle pre-menapoz ve menapoz dönemlerinde kahvenin  en fazla 1 fincanla sınırlandırılması gereklidir çünkü fazla miktarda kafein ile kadınlarda bu dönemde kemiklerden kalsiyum çekilmesi  hızlanmaktadır.

b.      Su: Vücudumuzdaki tüm kimyasal olayların sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için su kaçınılmaz bir içecektir. Ortalama olarak günde 1.5-2 lt su içilmesini öneriyorsakta bu miktar aslında sağlıklı kilosunda olan kişiler için önerilen bir miktardır  aslında her insanın su ihtiyacı kilosuna göre hesaplanmaktadır. Normal bir yetişkinde su ihtiyacı 35 cc x kilo olarak hesaplanmalıdır.
 
Su ihtiyacı yaz döneminde ateş yükselmesi durumunda ve özellikle enfeksiyon hastalıklarında artmaktadır.

Yetersiz su tüketimi metabolizmayı yavaşlatır ve hatta insülin direncini tetikleyebilir  ancak ihtiyacın çok üzerinde su tüketimi de böbrek solid yükünü arttırarak mineral zehirlenmesine ve böbreklerde rahatsızlıklara neden olabilir.

c.       Kas Kütlesi:  Kas kitlesi fazla olduğunda kalori yakımı da o kadar fazla olmaktadır. Sistemli ve düzenli egzersiz ile kas kütlenizi arttırabilir ve kalori yakımını hızlandırabilirsiniz.  Çünkü yapmış olduğunuz egzersizde o anda yakılan kaloriden çok metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması daha önemlidir. Uzun süre ve orta tempoda yapılan egzersiz kısa süre hızlı tempo ile yapılan egzersizden daha fazla olacaktır.

d.      Masum ara öğünler:  Gün içerisinde yapacağınız ana öğün arasındaki atıştırmalıklar ile hem metabolizmanız hızlanacak hem de ana öğünde fazla besin tüketiminiz önlenecektir. Her zaman söylediğim ve altını çizdiğim önemli konu “sofradan aç kalkmak değil sofraya tok oturmak” sizin kilo vermenize yardımcıdır. Ayrıca ara öğünler sayesinde kan şekerinizde ani düşmeler olmayacaktır bu da sizin özellikle insülin hormonunuz üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.  Uzun aralıklarla besin tüketmek metabolizmanızı yavaşlatır ancak çok fazla ara öğün tüketmekte karaciğerinizi ve pankreasınızı yoracaktır. Ara öğünler ile ilgili en sağlıklı bilgiyi almak için diyetisyeninize başvurabilirsiniz.

e.      Baharatlar: Baharatlı gıdalar metabolizmayı geçici bir süre için hızlandırmaktadır.  Özellikle kırmızı biberde bulunan çaparinin  toplamda ortalama bir çorba kaşığı kadar yemeğe eklenmesi metabolizma hızınızı arttırır. Bu etki egzersiz gibi kalıcı bir artış sağlamasa da anlık işe yaradığı bilinmektedir.

f.        Yeşil çay:  yeşil çayda bulunan epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak bilinen madde ve kafein içeriği nedeniyle metabolizmanın birkaç saat hızlanması için oldukça faydalıdır.  Araştırmalarda; egzersiz yapılmadan önceki zaman aralığında 2-4 bardak su ile 2 bardak yeşil çay tüketmenin egzersizde %17 daha fazla kalori yakılmasına yol açtığını gözlenmiştir.  Yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek oranda alan grupların total deri altı karın yağlarında ve trigliseridlerinde büyük düşüş görülmüştür. Araştırmacılar yeşil çayla alınan kateşinin sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak kilo kaybını artıracağı üzerine yoğunlaşmaktadır.

g.       Vücudunuzu şaşırtın: Zaman zaman günlük beslenme alışkanlıklarınızın dışında besin tüketerekte metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Örneğin sabah kahvaltısını haftada 1-2 kere meyve ve sütle yapın arkasından gelen ara öğününüzde  (2 saat kadar sonrasında) peynir  yada yumurta ekmek ve taze sebzeden oluşan bir kahvaltı tercih edin.