Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

BİLİŞSEL PERFORMANS

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

SÜREKLİ AKTİF BİR ZİHİN İÇİN

Stresli yaşam koşturmaca düzensiz beslenme gibi durumlardan dolayı unutkanlığımız hat safhaya çıktı. Daha yorgun ve dalgın bir kafaya sahip olmaya başladık. Aslında beslenmedeki birtakım ufak katkılarla her ne olursa olsun daha dinç ve zinde bir bilişsel performansa sahip olabiliriz. Eğer yazının bu kısmında ilk giriş cümlemi unutuyorsanız hemen konuya girmek gerekiyor demektir.

Yapılan çalışmlarda DHA diye adlandırdığımız balık yağının olumlu etkileri bulunmuş. Hatta ilk insanlarda kafa yapıları incelendiğinde kafa tası gelişmiş olan insanların yaşadıkları topraklarda daha fazla DHA’ya rastlandığı görülmüş. Bunun için yağlı balıklardan haftada 2 kez  her gün ceviz veya günde 2 yemek kaşığını geçmemek kaydıyla chia tohumu tüketebilirsiniz. Eğer bunların hiçbiriyle aranız iyi değilse balık yağı da alabilirsiniz. Bunlardan da içeriği DHA oranı yüksek olanları bilişsel performansa biraz daha iyi gelir.

Polifenol - flavavoidden zengin gıdalar da hafızaya iyi gelen besinler arasındadır. Kakao üzüm zeytinyağı havuç narenciye çilek elma brokoli siyah ve yeşil çay maydanoz soya fasulyesi salatalık soğan pırasa lahana ıspanak erik siyah üzüm vişne gibi sebze ve meyveler zengin kaynaklardır.

B E ve D vitaminleri de (B vitamini tam tahıllı ürünler; E vitamini kuşkonmaz avokado fındık fıstık zeytin hurma yağı tohum ıspanak bitkisel yağlar buğday tohumu; D vitamini güneş) bu konuda önemli yere sahiptir.

Sodyum potasyum kalsiyum magnezyum demir bakır çinko manganez kobalt ve molibden içeren besinlerin olumlu etkileri de yine çalışmalar arasındadır. (süt ürünleri ceviz fındık gibi yağlı tohumlar kırmızı et yumurta kurubaklagiller kırmızı meyveler kabuklu deniz ürünleri kakao koyu yeşil yapraklı sebzeler)

Kahve - yeşil çay gibi kafein içeren besinlerin uyarıcı etkisini unutmamak lazım. Yapılan bir çalışmada özellikle öğle yemeğinden sonra içilen kahvenin olumlu etkilerinden bahsedilmektedir.

Su eksikliği açlık unutkanlık kilo alımı yorgunluk gibi bir sürü negatif etkisi olan doğal mucizevi bir kaynaktır.

Biberiye bitkisi konsantrasyona iyi gelir. Hatta Shakespeare’in sürekli tükettiği ve mitolojide tıp öğrencilerinin başlarına taç yapıp taktıkları bir bitki olarak da hafızaya iyi geldiği söylenir. Ancak tek karışım bitkilerini günde 5 fincandan fazla içmemek gerekir.

Kahvaltı yapın demek artık her diyetisyenin ve ebeveynin dilinde dolanan bir cümle olsa da neden önemli olduğuna değinmek lazım. Hem alınan besinle glikoz gelir hem de asetilkolin salınımını arttırır.

Abur cubur diye bahsettiğimiz özellikle basit şeker içeren besinler ilk 10 dakika konsantrasyonu aktif kılar ancak bu etki hemen sonrasında düşer. Hatta yapılan bir çalışmada 3 hafta sonra (6 - 12 yaş grubunda) performansın düştüğü görülmüştür.

Aslına bakarsanız yeterli ve dengeli dediğimiz her besin grubundan tüketilince bilişsel performansa iyi gelen hemen hemen herşeyi almış oluyoruz. Yani kısacası her kapı sağlıklı beslenmeye çıkıyor.