Nişasta içeriği yüksek olduğundan bazı diyetlerde yasaklandığını hepimiz duymuşuzdur. Oysa doğru tüketildiğinde diyetimizde rahatlıkla yer alabilir.
Öncelikle kabuklarından kurtulurken mümkün olduğunca ince soymalıyız ki hemen altındaki besleyici kısmından faydalanabilelim. Taze olanların kabukları daha ince olacağından kabuğuyla dahi tüketebiliriz. Kabuğu yeşillenmiş filizlenmiş patatesleri tüketmemeye özen gösteriniz. Haşlayarak da közleyerek(kumpir) de kabuğun ince soyulmasını sağlayabiliriz.
Sıra geldi pişirmeye. Tabi ki daha sağlıklı olan haşlama buğlama fırınlama gibi pişirme yöntemlerini tercih ediyoruz. Kızartarak değil.
Haşladığımız patatesi bir de soğutursak hem glisemik indeksini düşürürüz hem de dirençli nişasta haline geleceğinden sindirim süresini uzatırız. Böylelikle ince bağırsak yerine kalın bağırsaktaki kısa zincirli yağ asitleri ile sindirilir. Bu nedenle dirençli nişasta diyet lifi ile benze özelliklere sahiptir.. bağırsak hareketinin düzenin korunmasında ve kan şekerini düzenleme de rol alır.
Soğutulan haşlanmış patateslerimiz çok az zeytinyağı yeşillik ve sebzelerle hem renklendirebilir hem de glisemik indeksini daha da düşürebiliriz.
İçeriğindeki lifin yüksek olmasıyla bağırsakları çalıştırır ve temizler. B ve C vitamini kaynağıdır. Sodyum içeriği düşük potasyum içeriği dengelidir. Ayrıca gluten içermediği için glutensiz diyet yapmak zorunda olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
Cips ya da kızartma yerine fırınlanmış elma dilim patates olarak tükettiğimizde diyetimizde 1 küçük boy patatesi 1 ince dilim ekmek yerine tüketebiliriz.