Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Emzirirken Nasıl Beslenmeliyim, Yediklerim Sütü Mü Etkiler Mi?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Anne sütü bebeğiniz için eşsiz bir besindir.

Anne sütü bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişim için en önemli besindir. Bebeğinizin normal gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesini tek başına ilk 4-6 ay karşılar. Bebeğinizi sonrasında diğer ek besinleri de eklemek şartıyla 1-2 yıl emzirebilirsiniz.

Emziren annenin beslenmesi anne sütünü oldukça etkiler.

Emziren annenin enerji ihtiyacı süt üretimi nedeniyle artar. Bu nedenle bu dönemde artan enerji ihtiyacınızı karşılamak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Aksi takdirde vücudunuzdaki vitamin mineraller süte geçeceği için yeterli ve dengeli beslenmezseniz ilerleyen zamanlarda yorgun düşmeye başlay0abilirsiniz. Yeterli et tavuk balık yumurta sebze meyve sağlıklı iyi yağlar bu dönemde en önemli besinlerdir. İşlem görmüş besin tüketmeyin.

Yeterli miktarda su tüketin.

Günlük süt üretimi için en önemli besinlerden biri sudur. Emzirme döneminde günlük 2 litre su içmeye özen gösterin. Her emzirme sonrasında 1 su bardağı su için.

Yediğiniz besinler sütün tadını değiştirebilir.

Sarımsak soğan karnabahar lahana brokoli baharatlar kurubaklagiller anne sütünün tadını etkileyebilir. Bazı bebekler bu duruma karşı hassasiyet gösterebilir. Böylesi durumda ilk 3 ay bebeğinizde gaz sıkıntısı da olabileceğinden bu besinleri tüketmemeye özen gösterin.

Kilo verme açısından destek alın.

Fazla kilolarınız varsa emzirme döneminde özellikle de ilk 6 ay tek başınıza gelişigüzel diyet uygularsanız sütünüzün azalmasına veya kesilmesine neden olabilirsiniz.  Diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir emzirme programı ile hem sütünüzün miktarını hem de kalitesini arttırabilirsiniz.

Yeterli süt üretiminde dinlenme annenin beslenmesi kadar değerlidir.

Doğum sonrası vücudun toparlanması için dinlenme oldukça önemlidir.  Bu dönemde yeterli süt üretimi için mutlaka dinlenmeye önem verin. Bebeğiniz uyuduğunda sizde uyuyun veya uyuyamazsanız da dinlenin. Bu dönemde eğer ki çevrenizde size destek olacak kişiler varsa toparlanıncaya kadar yardım isteyebilirsiniz.