Artık herkes gün içerisinde herhangi bir durumda yoğun yaşam temposuna karşı vücuduna destek olması gerektiğinin farkında. Bu durumun elzem koşullarından biri de beyin dostu bir beslenme desteğidir. Üstelik bilişsel ve zihinsel kaybın arttığını fark ettiğimiz bu dönemde Alzheimer ve Demans’ın sağlığı etkileyici tehditleri göz önünde bulundurulmalıdır. Hatta ABD’nde Alzheimer altıncı önde gelen ölüm nedeni olarak sıralanmıştır. Ancak erken teşhisin önemi oldukça fazla vurgulandığı gibi orta-iyi-sıkı bir beslenme planı uygulayan bireylerde Alzheimer riskinin %35 – %53 oranlarında azaldığı da yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Tabi buraya dikkat! Bu diyet sadece Alzheimer hastaları veya yaşlılar için değil; sağlıklı bir düşünme daha iyi odaklanma ve artan bir üretkenlik isteyen herkes için!
Yapılan araştırmalarla birlikte daha önce hipertansiyon kalp krizi ve inme riskini azalttığı düşünülen iki diyet planı – Akdeniz ve DASH diyetleri birleştirilmiştir.
Peki ortaya çıkan bu Mind Diyetinde neler tüketmeliyiz veya neler tüketmemeliyiz?
Mind Diyetinde Yenmesi Gerekenler
Koyu yeşil yapraklılar başta olmak üzere sebzeler
Kırmızı olanlar başta olmak üzere meyveler
Çiğ fındık – badem – ceviz
Fasulye
Tam tahıllar
Balık
Kümes hayvanları
Zeytinyağı
Şarap
Mind Diyetinde Yenmemesi Gerekenler
Kırmızı etler
Tereyağı ve margarin
Yağlı ve tuzlu peynirler
Hamur işleri ve tatlılar
Kızarmış veya işlenmiş yiyecekler
Hafızanızı güçlendirecek bilişsel gücünüzü arttıracak ve hastalıkların etkilerini azaltacak bu mucizevi diyet hakkında temel olarak neleri yiyebileceğinizi veya neleri yememeniz gerektiğini öğrendiğinize göre şimdi ek olarak öğünlerinizi planlarken nelere dikkat etmelisiniz isterseniz onlara göz atalım.
1) Günde en az üç kez tam tahıl tüketin.
2) Renkli beslenme planını koruyarak gün içerisinde mutlaka sebze ve meyvelere yer verin.
3) Mind diyetinde fındık çoğu günlerde bir aperatif olarak kullanılır bu nedenle çiğ fındık – badem – cevizi gün içerisinde tüketmeye özen gösterin.
4) Her gün fasulye gibi kurubaklagillere az miktarda da olsa yer verin. Farklı alternatifler deneyerek monotonluğu önlemeyi unutmayın.
5) Kümes hayvanlarından hazırlanmış öğünleriniz mutlaka haftada en az iki kez olmalı.
6) Haftada en az bir kez balık tüketin.
7) Gün içerisindeki yağ ve şeker sınırlamanızı asla geçmeyin.