Diyet deyince aklımıza kilo vermek için aç kalma birçok besinden mahrum kalma gibi hoş olmayan durumlar gelir ve bu yüzden diyetler genellikle kısa süreli olarak sürdürülür. Çünkü yasaklar belli bir noktadan sonra cazip gelmeye başlar ve motivasyon düştüğü için de devamlılık sağlanmaz. Yasakların olduğu bir diyet yerine sağlıklı besinlerin bulunduğu sağlıklı bir beslenme programı ve sağlıklı yaşam felsefesi edinmelisin. Böylece ömür boyu zinde olacaksın ve hep sağlıklı hissedeceksin.
Sağlıklı bir beslenme için birkaç kural belirleyelim:
1) Taze meyve ve sebze tüketimini artır: Mevsiminde taze ve doğal olan yiyecekleri tüket. Hastalıklardan korunmak için ihtiyacın olan vitaminler meyvelerde ve sebzelerde gizli. Her ana yemeğin yanında taze yapılmış bir salata tüketerek tokluk hissini artırabilirsin. Ayrıca düzenli salata tüketerek ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızın düzenli çalışması için yeterli lif almamıza yardımcı olur. Lif almak için meyve suyu tüketme mevsiminde taze meyve ye.
2) Bol bol su iç: Su içmek her mevsim gereklidir. Yaz kış ilkbahar sonbahar bol su içmeyi alışkanlık haline getir. Özellikle egzersiz yaptığın veya terlemenin fazla olduğu sıcak günlerde daha çok su iç ve minerallerden zengin maden suyu içebilirsin. Fazla su kaybı hayati fonksiyonları etkiler baş ağrısı yorgunluk gibi durumlara yol açar. Çok susamayı beklemeden 1-2 saatte bir su iç.
3) Ara öğün tüketmeyi alışkanlık haline getir: Ara öğünler kan şekerini dengeleyerek bir sonraki öğünde fazla yemeyi engeller. Böylece daha az yediğin için kilo verebilirsin. Ayrıca ara öğünlerde tüketeceğin meyve kuruyemiş ve süt grubu (ayran kefir vb.) gibi besinlerde vitamin ve mineral alımına destek olabilirsin.
4) Doğru miktarda her besinlerin tadına var: Her besini doğru miktarda tüketerek mideni alıştır. Böylece ömür boyu hiçbir besin sana yasak olmayacak. Sağlıklı beslenmede yasak yoktur. Yasak olmadığı için de her besini rahatlıkla tüketebilirsin yalnızca burada iki konuya dikkat etmelisin: Miktar ve sıklık. Evet her besini tüketebilirsin diyoruz ama tüketirken küçük porsiyonlarda ve haftada 1 gün veya 10 günde 1 kere gibi tüketmen gerekir. Böylece fazla kaçırmamış olursun.