Çocukların sağlıklı bir hayata sahip olabilmeleri için beslenmelerine dikkat etmek çok önemlidir. 6-12 yaş aralığı çocuklar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Her yıl ortalama 5 cm boyları uzarken 2 kg ağırlık artışı gözlenir. Bu dönem de okul çağına denk gelmektedir. Kızlar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu yaş aralığı 10-14 iken erkeklerde 12-16’dır.Yeterli ve dengeli beslenme ile özellikle okul çağındaki çocukların zihin gelişimlerine de katkıda bulunarak sağlıklı ve zinde bir şekilde derslere konsantre olmalarını sağlayıp okul başarıları arttırır.
Okul Çağı döneminde artan kalori ve protein gereksinimi yeterli olarak karşılanması oluşabilecek hastalıklara karşı direnç gösterilmesini sağlar. Çocuklarda enerji gereksinimi öncelikle iştah artışı şeklinde kendini gösterir ve öğün aralarında ilave besin tüketme isteği ev dışında yeme eğilimi artar. Ana öğünleri atlama ve öğün aralarında gelişigüzel hızlı hazır yemek yeme alışkanlığı oluşur. Ana öğünlerin özellikle de kahvaltının atlanması büyüme ve gelişme sürecinde sorunlara neden olacağı gibi aynı zamanda okul başarısını da olumsuz etkilemektedir.
Okul çağındaki çocuklarda kahvaltı başarıyı ve büyümeyi etkileyen önemli bir faktördür.
Çocukların kahvaltı yapmadan güne başlaması engellenmelidir. Yumurtasız kahvaltı olmaz
Her gün mutlaka bir yumurta! Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı. İçeriğindeki Kolin az 5 günü çocuğunuzun yumurta yemesine özen gösterin.
Güçlü kemikler için kalsiyum kaynaklarına yer açın.
Günde iki bardak süt! Kalsiyumun en iyi kaynaklarından biri; süt. Kemiklerin gelişimini ve dişlerin oluşumunu sağlayan kalsiyumu yeterli miktarda almak için çocukların günde iki bardak süt ve bununla birlikte yoğurt peynir gibi süt ürünlerini de tüketmesi gerekir.
Haftanın 2-3 günü balık tüketilmeli!
Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri çocuklarda büyüme merkezi sinir sistemi beyin ve beden gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca omega 3 yağ asitleri büyüme döneminde olan çocuklarda öğrenme yeteneğini artırır. Omega 3 kaynağı bir diğer besin de ceviz! Çocuğunuzun beslenmesinden 2 tüm cevizi eksik etmeyin.
Çok tahıllı esmer ekmek tüketmesi sağlanmalı.
Tahılların çocuk beslenmesindeki önemi büyük! Tahıllar besleyici ve doyurucu besin maddeleridir aynı zamanda herkes tarafından kolaylıkla da tüketilebilir. Bitkisel protein kaynağı olan tahıllar B vitaminlerinden zengin olup içerdikleri minerallerle de çocuk beslenmesinde çok büyük önem taşırlar.
Vitamin mineraller önemli..Cocuğunuzun besin kaynaklarından almasına özen gösterin.
Demir eksikliği olan çocuklarda beyin gelişimi olumsuz etkileniyor! Yumurta et kuru baklagiller pekmez gibi besinler demir içerir. Bu besinlerin yetersiz alınması sonucunda da kansızlık ortaya çıkmakta! Düzenli olarak çocuğunuzun demir depolarına baktırın.
Çocuğunuzun beynini çinko ile besleyin! Beyin ve gözde en çok bulunan minerallerdendir. saçların uzaması koku-tat almada görevli önemli bir mineraldir. Yetersizliğinde zihinsel kapasitenin azalması ve çocuklarda gelişim yetersizliği görülmekte! Çocuğunuzun düzenli olarak et ve et ürünleri deniz ürünleri ve tam tahılları tüketmesine özen gösterin.
B12 vitaminine dikkat! Eksikliğinde yorgunluk dikkat dağınıklığı algılamada zorluğa yol açar kansızlık görülür. Kaynakları ise sadece hayvansal besinler! Çocuğunuzun düzenli olarak haftada en az 5 gün yumurta 2-3 gün kırmızı et ve günde 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketmesini sağlayın.
Sağlıklı başarılı mutlu bir eğitim öğretim dönemi olsun.