Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

6 Maddede Kurutulmuş Meyveyi Tanıyın

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Kurutulmuş meyve içerisindeki suyun hemen hemen tamamının kurutma yöntemleriyle meyveden uzaklaştırılmış halidir. Kurutma işlemi sırasında meyveler küçülür fakat enerji yoğunlukları yüksek kalır. Kurutulmuş meyveler daha uzun süre saklanır. Kuru üzüm kuru erik kuru kayısı dışındaki diğer kurutulan meyvelere şeker eklenerek daha çok tatlandırılması amaçlanır.

6 Maddede Kurutulmuş Meyveyi Tanıyın

Kurutulmuş meyvelerin lif vitamin ve mineral değerleri çok yüksektir ayrıca kurutulmuş meyveler yüksek hasarlı hücreleri onarmada görevli olan antioksidanları da yüksek miktarda içerirler.
Kurutulmuş meyve tüketimi içeriğindeki lif oranının yüksekliği sayesinde doygunluk hissine erişimi kolaylaştırır ve kilo verme üzerinde etkisi gözlemlenmiştir.

Kurutulmuş meyveyi alırken şeker ilavesi yapılıp yapılmadığına dikkat etmek önemlidir çünkü bazı kuru meyveleri daha tatlı ve çekici hale getirmek için şeker ilavesi yaparlar oysa kuru meyveleri tüketmek konusunda bunun sağlıklı olmadığını savunanlar sağlıksız olmasına sebep olarak içerisindeki şeker ve kalorinin yüksek olmasını gösterir. Vücuda fazla şeker alınması da bizlerin istediği bir şey değildir. Vücuda alınan şekerin kontrolsüz olması kilo alımı şekerin yükselmesi obeziteye bağlı oluşabilecek hastalıklara zemin hazırlar.

Kurutulmuş meyveye şeklinin ve renginin bozulmaması için sülfit ekleyen üreticiler vardır. Sülfit bazı kişilerde mide krampları deri döküntüleri gibi şeylere sebep olabilecek düzeyde hassasiyet oluşturabilir. Fakat bu noktada sülfit alımını önlemek için kuru meyvenizi seçerken görüntüsüne renklerinin canlı duruyor olmasına şeklinin bozulmamış olmasına kanmamalı ve daha cansız renkte olanları seçmeyi tercih edebilirsiniz.

Kurutulmuş meyveler kalori ve şeker bakımından yüksek yiyeceklerdir bu yüzden kurutulmuş meyveleri tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmezse kilo alımı kan şekeri dengesinde bozulmalar meydana gelebilir.
Meyve kurutulurken vitamin mineral lif gibi besin ögelerinin korunur fakat C vitamini maalesef istenildiği kadar korunamaz.

Kuru Erik

Lif potasyum A ve K vitaminleri açısından zengin yüksek lif içeriği ve sorbitol denilen emilimi neredeyse hiç olmayan şeker alkolünü barındırmasından dolayı doğal müshil etkisi yarattığı bilinmektedir. Dışkılama sıklığını arttırıcı etkisiyle kabızlığı gidermede çok etkilidir. LDL kolesterol yani kötü huylu kolesterol oluşumunu engelleyerek kalp ve damar hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterir.

Kuru Üzüm

 İçerisinde A B C vitaminleri demir potasyum gibi bir çok vitamin ve minerali ayrıca yüksek oranda da lifi barındırır. Glisemik indeksi düşük orta arasında yer aldığından kan şekerinin ani değişimlerini engeller. Daha fazla dolgunluk hissi yaratır ve bu yüzden kilo alımı ve tip2 diyabet riskini azaltır.

Kuru Kayısı

A B C E vitaminlerinin yanı sıra demir kalsiyum fosfor mineralleri ve lif içeriği açısından zengin bir besin. Cildi güzelleştirir ve kalp sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
Kuru meyveler lif vitamin mineral oranları yüksek besleyici besinler olsa şeker oranının kalorisinin yüksek olması ve kurutulma şekilleri yüzünden tehlike arz edebilirler. Yine de cips çikolata bisküvi gibi diğer sağlıksız atıştırmalıkların yerine tercih edilebilecek besinlerdir. Bu noktada doğru yöntemlerle kurutulmuş olan kuru meyveleri tercih etmek kurutulmuş meyveyi alırken ambalaj arkasındaki yazıları okuyup şeker ilavesiz olanını tercih etmek ve şeker ilavesiz olanı almış olsak bile porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmeyi öneririm.

Günde Ne Kadar Tüketmeliyim?

Günlük tüketimi için taze meyve porsiyonunda azalmaya gidin. İdeal kilodaysanız 5 porsiyondan maksimum 2 porsiyonunu kurutulmuş meyveye ayırın. Zayıflama diyetlerinde günlük 1 porsiyon sizin için ideal olacaktır.