Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeyi genellikle kış aylarında daha fazla aklımızdan geçiririz. Soğuk havaların etkisi ile mikroplardan korunmak grip olmak gibi endişelerimiz olur. Aslında bütün bir yıl boyunca sağlıklı bir bağışıklık sistemine ihtiyacımız vardır. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmekte fayda vardır. Özellikle A vit. C vit. E vit. B6 vit. selenyum çinkodan zengin sebzelerin ve meyvelerin (brokoli karnabahar lahana kırmızı lahana marul havuç pancar ıspanak yeşil ve kırmızı biber soğan sarımsak mandalina portakal greyfurt elma nar kivi ) beslenmemizde yer alması gerekmektedir. Yine bu besinler antioksidan özellikleri bakımından da zengin olmalarından dolayı enfeksiyonlara karşı korunmada büyük bir önemi vardır.
Bağışıklık sistemini güçlendirici besinlerin başında soğan ve sarımsak gelmektedir. Soğan ve sarımsak hem antioksidan içeriğinin zengin olmasından dolayı hastalıklara direnci artırmakta hem de kan basıncını ve kolesterolü düşürerek kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
Yine Asya mutfağının en önemli baharatı olan zencefil hem kış aylarında içilen çayı ile hem de yemeklerde kullanılarak bağışıklık sistemimizi desteklemektedir. Ayrıca mide bulantılarını önlemede de çok önemli bir etkiye sahip olmasının yanında metabolizmayı da hızlandırıcı etkisi vardır. B6 vitamini demir kalsiyum fosfor potasyum ve magnezyum içeren zencefil e-coli mantar ve salmonella gibi bakterilerinde büyümesini önleyebilecek antimikrobiyal bir özelliğe sahiptir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer besin grubu da narenciyelerdir. Narenciye meyveleri de C-vitamini ve antioksidan içerikleri bakımından enfeksiyionlara karşı koruyucu etkiye sahiptirler. Ayrıca iltihap giderici etkisi de bulunmaktadır. C-vitamini hem çok iyi bir vitamindir ve hem de etkili bir antioksidandır. Narenciye meyvelerinin yanında C-vitamininden zengin sebzelerden ıspanak biber koyu yapraklı sebzeler brokoli domatesi de bolca tüketmekte yarar vardır.
Yine yaban mersini ahududu karadut kızılcık gibi meyvelerde içeriklerindeki polifenollerden dolayı antimikrobial özelliktedirler. Bu meyvelerin hastalıklara direncin artmasında özel bir yeri vardır. Ayrıca yüksek miktarda C-vitamini içerirler.
Bir diğer besin maddesi de keten tohumudur. Omega 3-6 yağ asitleri bakır fosfor ve B-vitaminleri bakımından zengindirler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinin yanında zengin lif içeriği sayesinde barsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcıdır. Yoğurt ve salatalarda tüketilebileceği gibi kurabiye ve keklerde de kullanılabilir.
Bunun yanında balık da içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren bir besindir. Ayrıca doymamış yağ asitleri açısından zengin olduğundan kalp sağlığını korumada da büyük önem taşımaktadır.
Bağışıklık sistemimiz için çok önemli besinlerden biri de kefirdir. Vitamin ve mineral açısından zengin bir besin olduğu kadar mükemmel bir probiyotik kaynağıdır. Barsak sağlığını korumada bir numaradır diyebiliriz. Barsak sisteminin düzgün çalışması bağışıklık sisteminin sağlığı ile doğru orantılıdır. Düzenli olarak tüketilen probiyotikler hem hastalıklara direnci artırmakta hem de enfeksiyonların hızlı iyileşmesini sağlamaktadır. Bir bardak kefirden günlük A-vitamini ihtiyacımızın %10’unu kalsiyum ihtiyacımızın %30’unu sağlamak mümkündür. Yine B12 B1 biotin ve K-vitamini ile günlük beslenmemize katkı sağlar.
SAĞLIKLA KALIN…..