Zayıflık alınan enerjinin harcanan enerjiden az olması ile meydana gelen bir durumdur. Yani besinlerden aldığımız enerjinin yetersiz olmasıdır. Gıda alımı azdır. Uzun süreli yetersiz gıda alımı da iştahın çok fazla azalmasına sebep olmaktadır. Bu kişilerde ayrıca az yemeye bağlı vitamin mineral yetersizliği de sık görülmektedir.
Kilo vermek kadar almakta bir o kadar zordur. Gün içinde düzensiz yeme alışkanlıkları öğün atlamalar fiziksel aktivitenin aşırı olması gibi durumlar zayıflığa sebep olabilir. Genelde bu kişiler aynı zamanda çok fazla yemek seçerler. Ve bu besinleri de düzenli bir beslenme programı ile almazlar.
Kilo almak yağlanmak demek değildir. Yavaş alınan kilolar egzersizle birleşince kas kütlesini artırarak sağlıklı bir kilo alımına sebep olur ki uygun olanı da budur. Kilo almak da kilo vermek gibi yavaş yavaş olmalıdır. Ancak kilo almak için kalorisi fazla besleyici değeri düşük yağlı şekerli gıdaları tercih etmek son derece sağlıksız bir durumdur. Bu da kan yağlarının yükselmesi ve aşırı yağlanma demektir.
Burada yapılacak en önemli şeylerden biri öğünleri düzenli tüketmektir. Öğünlerde tek bir çeşit yemek yerine öğünü çeşitlendirerek zenginleştirmek gerekir. Örneğin sabah kahvaltısında 1 poğaça ya da simit yerine peynir yumurta zeytin reçel pekmez-tahin gibi besinleri tercih etmek iyi bir yöntem olabilir. Yine diğer öğünlerde tek bir çeşit yemek yerine bulgur tam buğday makarnası gibi sağlıklı bir karbonhidrat yoğurt et balık gibi sağlıklı bir protein sebze yemeği bol soslu salata meyve ve ekmek gibi besinlerle çeşitlendirilmiş bir öğün tercih edilebilir. Ara öğünlerde sütü muhallebi sütlaç ve salep şeklinde tüketerek ve ceviz badem ve fıstık ile zenginleştirerek tüketmek kalori alımını sağlıklı bir şekilde sağlayacaktır.
Konuyu bu şekilde özetledikten sonra kilo almak için izlenecek yolları şu şekilde sıralayabiliriz. Öğünler düzenli en az 3 ana 3 ara öğün olmalıdır. Ana öğünlerde yeterli ve dengeli karbonhidrat protein yağ alımı ile vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri de uygun miktarlarda alabiliriz. Aralarda kuruyemişler kuru meyveler taze sıkılmış meyve suları sütlaç muhallebi salep gibi kalorisi ve besin değeri yüksek sağlıklı atıştırmalıklar tüketebiliriz. Egzersiz sağlıklı kilo alımı için de olmazsa olmazdır. Kas kütlemizi artırmamız ve iştahımızın açılması açısından şarttır. Öğünlerde çok miktarda yemek yerine kalorisi ve besin değeri yüksek gıdaları tercih etmek gıda tüketimini kolaylaştıracaktır. Fıstık ezmesi enerji barları yağlı peynirler yumurta et yoğurt muz gibi bol proteinli gıdalar ve bol sebzeli öğünler hem kas kütlesini artırır hem de sağlıklı kilo alımını sağlar. Ayrıca yemeklerde sağlıklı yağları tercih etmek de gerekmektedir. Katı yağlar yerine yemek ve salatalarda sıvı yağları tüketmek daha uygun olacaktır. Bunların yanında yemeklerden sonra çay kahve tüketimi de çok önemlidir. Çünkü bu içecekler yemeklerle alınan vitamin ve minerallerin emilimini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca su tüketimi yemeklerden sonra olmalıdır.
Sonuç olarak kahvaltıya 1 dilim ekmek ve fıstık ezmesi eklemek ara öğünlerde fındık fıstık ceviz çikolata kuru meyveler tüketmek balık kırmızı et tavuk peynir yumurta gibi proteinli gıdaları düzenli tüketmek şeker yerine taze meyve sularını kahvaltıda çay yerine pekmezli ballı sütü tercih etmek yemeklerde baharatlara yer vermek sağlıklı kilo alımı için yeterli olacaktır. Buna bir de düzenli egzersizi ve bol su tüketimini de eklersek istediğimiz sonuca kısa sürede ulaşabiliriz.
SAĞLIKLA KALIN…..