Kurban bayramı bütün aileleri bir araya toplayan büyük sofralarda et tüketiminin bol olduğu günlerdir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken önemli konular vardır. Özellikle kalp damar hastalığı şeker mide ve barsak hastalığı gibi sağlık sorunu olanlar bazı kurallara dikkat etmelidir. Bu kişilere et yemeyin demek pek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Eğer pişirme kurallarına ve miktar kontrolüne uyarsa bu gibi rahatsızlığı olanlar da et tüketebilirler.
Bayramlarda psikolojik olarak daha fazla yemek yenmesi hissi vardır ağır ve aşırı yemek yenmesi halinde sindirim zorlukları gaz sıkıntısı hazımsızlık mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Kalp şeker tansiyon hastalarının normal beslenme düzeninin dışına çıkmamaları sağlık açısından iyi olur. Çorba mide hacim kapasitesini artıracağı için yemeğe çorba ile başlanmalı pilav makarna börek mümkün olduğunca az tüketilmeli. Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı için yemeğin yanında ayran cacık olarak tüketilmelidir.
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür kesinlikle atlanmamalıdır ama aşırıya da kaçılmamalıdır. Kahvaltıda C vitamininden zengin olan domates sivribiber maydanoz tüketilmeli sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde ortalama iki litre su içilmelidir. Öğünler atlanmamalı az az ve sık sık beslenilmelidir. Posadan zengin sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli günde iki porsiyon sebze üç porsiyon da meyve tüketilmelidir. Yemeklerin pişirilme yöntemlerine dikkat edilmeli etin fırınlanmış ızgara veya haşlama sebze yemeklerinin ise az ve sıvı yağlı olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir. Yiyecekler birbirine fazla karıştırılmamalıdır. Bayramın ardından midenin dinlenmesi için bir öğün sadece çorba ve salata diğer ana öğünde ise etli sebze yemeği yenmesi yararlı olabilir. Çay kahve kola gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir. Bitki çaylarından özellikle rezene çayından destek alınabilir. Yemekler yavaş yavaş yenmelidir.
Bayramda etler yağsız hazırlanmalı ızgara ya da fırında pişirilmelidir. Özellikle mide barsak rahatsızlığı olanlar etin sindirimi zor olduğu için eti en azından 24 saat buzdolabında dinlendirmeli ve sonra tüketmelidirler. Kesinlikle yağlı et ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.
Etler alev üzerinde ızgara edilirse B1 B12 ve folik asit kaybına uğrar ve üzerinde kömürleşme ye bağlı olarak kanserojen maddeler oluşur. Bu nedenle direk ateşten uzak ızgara edilmelidir. Doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı etler kendi yağında pişirilmelidir. Ekstra yağ ilave edilmemelidir. Görünen yağı da olmamalıdır. Kendi doğal yapısındaki yağı zaten yeterlidir.
Kuyruk yağı ya da katı yağ kullanılmamalıdır. Etler özellikle C ve E vitamini açısından yetersizdir. Bu nedenle yanında bol salata ve sebze yemekleri ile beraber tüketilirse dengeli olur. Yine özellikle kalp-damar ve şeker hastalığı olanların sakatat tüketimine dikkat etmesi gerekir. Sakatatların yağ oranı düşüktür ancak kolesterol içeriği çok yüksektir.
Bayram ziyaretlerinde hazır meyve suları asitli içecekler yerine açık çay bitki çayları ayran gibi içecekler tercih edilmelidir. Yine bayram ziyaretlerinde ağır şerbetli tatlılar çikolata yerine sütlü tatlı ya da meyve gibi besinler tüketilmelidir.
Etler uygun koşullarda saklanmalı buzluktan çıkarılan etler buzdolabının alt gözünde çözdürülmelidir. Çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır.
SAĞLIKLA KALIN…