Migren genellikle 4 saat ile 72 saat arası sürebilen zonklama şeklinde ve başın bir tarafına yerleşen periyodik bir ağrı olarak tanımlayabileceğimiz nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu ağrı sırasında yorgunluk ışığa ve sese hassasiyet susama ve acıkma gibi durumlarda görülebilmektedir. Bu kişiler genellikle karanlık ve sessiz yerlerde bulunmak isterler. Migren sık olarak stres adet öncesi gerginlik fazla uyku sigara kullanımı hava değişiklikleri aşırı parfüm ve oda spreylerine karşı hassasiyet parlak ışık gibi durumlarda görülebilmektedir.
Migren son yıllarda birçok kişide sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur. Özellikle mevsim geçişleri migren ataklarının sıklaşmasına ve dayanılmaz hale gelmesine sebep olurken yanlış beslenmeyle de tetiklenebilmektedir. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı ile bu migren ataklarının gelme sıklığında bir azalma sağlanabilmektedir.
Besin tetikleyicilerine bakacak olursak bunlar da alkol kafein eski peynirler çikolata aspartam (yapay tatlandırıcı) ve bazı hazır besinlerde bulunan ( hazır çorbalar hazır etsuyu tabletleri..vb.) mono sodyum glutamat gibi maddelerdir. Yapılan bir araştırmaya göre bu besin tetikleyicilerinin migren ataklarında %79 oranında etkili olduğu düşünülmektedir.
Ayrıca bireysel etmenler de atakları tetikleyebilir. Adet öncesi gerginlik gebelik obezite yüksek tansiyon gibi durumlar bunlara örnek olabilmektedir. Son yapılan araştırmalarda aşırı kilolu (obez) kişilerde migren görülme sıklığı hiç azımsanmayacak oranda bulunmuştur.
Besin tetikleyicilerinin başında eski ve sert peynirler çikolata ve alkol gelmektedir. Eski peynirlerde bulunan tiramin çikolatalarda bulunan feniletilamin şarap ve biradaki histamin sucuk sosis salam pastırma gibi besinlerdeki nitrit ve nitratlar tetikleyici maddelerdir.
Peki migren ataklarını azaltmak için nasıl bir beslenme programı izlenebilir. Biraz da bundan bahsedecek olursak; genelde bayat ve fermente besinlerde bol miktarda bulunan tiramin kan basıncını yükselterek atakları tetikleyebilmektedir. Bu nedenle tiraminden zengin olan eski peynirler şarap bira soya sosu gibi besinlerden kaçınmakta fayda vardır. Çikolatada bulunan feniletilamin ve kafein migren ağrılarını tetiklediği için diyetimizden çıkarmak en uygun olanıdır. Yine nitrit ve nitratlar damarların genişlemesine sebep olduğundan bu maddeleri içeren salam sosis sucuk pastırma gibi besinlerden uzak durarak atakların gelmesi engellenebilir. Aşırı kafein alımından uzak durmak yani aşırı kahve kola çay gibi içecekleri az tüketmekte de fayda olabilir. Az tüketilen kahve ve çayın olumsuz etkisi pek görülmemektedir. Bunların dışında zencefilin ağrı azaltıcı etkisi sebebiyle çay olarak ya da başka besinlerle birlikte tüketilmesi de yararlı etkiye sahip olabilmektedir.
Bunun dışında magnezyum eksikliği de migren ağrılarının periyotlarını sıklaştırmaktadır. Bunun için badem susam kaju fıstığı fasulye yulaf karabuğday yeşil yapraklı sebzeler beslenmemizde sık yer almalıdır. Yine süt yumurta yeşil yapraklı sebzeler kurubaklagiller mantar ve avokadoda bulunan B2 vitamini (riboflavin) migren ataklarının azalmasında önemli bir etkiye sahiptir. Omega 3 yağ asidi içeren besinlerden somon sardalya ceviz semizotu keten tohumu avokado gibi besinler migren ağrılarının sıklığını önemli ölçüde azaltmaktadırlar. Ayrıca B6 ve C-vitamininin şarap ve birada bulunan histaminin etkisini azaltabileceğinden günlük beslenmeye takviyesi de ağrıların geliş sıklığının azalmasında önemli etkiye neden olacaktır.
Son olarak melisa ve papatya çaylarının sakinleştirici etkisi sebebiyle günlük beslenmeye ilave olarak tüketilmesi de stresle daha kolay başa çıkmayı sağlayabilir. Yine açık ve temiz havada yapılan düzenli yürüyüşler ve bol su tüketimi de yararlı olabilecektir.
SAĞLIKLA KALIN……