Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARIN BESLENMESİ

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Okul çağında çocuklar yavaş ancak sürekli bir büyüme içindedirler. Bu büyümenin devamlılığı için günlük alınması gerekli besinlerin yeterli olması gerekir. Aslında önemli bir beslenme programına gerek yoktur. Sadece evde pişen yemekler çocuklar için en uygun olanıdır. Çocukların dışarıda abur-cubur yemesinin önüne geçmek ancak bu şekilde olabilir. Düzenli ev yemekleri ile beslenen çocuk hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanır hem de fast-food gibi sağlıksız besinler ile beslenmemiş olur. Böylece çocuğun gelişimi ve okul başarısı daha sağlıklı olacaktır. 

Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanabilmesi 3 ana 3 ara öğünde beslenmesini sağlamaktan geçmektedir. Ara öğünlerde verilecek sağlıklı atıştırmalıklar ile sağlıksız abur-cuburlardan çocukları uzak tutmak daha kolay olacaktır. Bu dönemde çocuğun gelişimi süreklidir demiştik. Kemik gelişimi için gün içinde süt yoğurt peynir gibi kalsiyum kaynakları yeteri kadar tüketilmelidir. Ayrıca enerji ve protein dengesi için gerekli olan et yumurta tahıl sebze ve meyvelerden de uygun miktarda tüketim sağlanmalıdır.

Ancak yine de bunları uygularken bazı durumlar çocukların ev yemeğinden uzak kalmasına sebep olabilmektedir. Çocukların tüm gün okulda olması öğlen yemekleri ve ara öğünleri düzenli almalarını zorlayabilmektedir. Bazı okullarda öğlen tabildot usulü yemek verilirken bazı okullarda ise fast food gibi gıdalar öğrencilere sunulmaktadır. Eğer öğle yemeği fast food veriliyorsa ya da hiç yemek verilmiyorsa aileler çocuklara mutlaka yanlarında götürebilecekleri sağlıklı yemekler hazırlamalıdır.

Çoğunlukla çocuklar bu dönemde aileleri zorlayabilmektedirler. Çoğu yemekleri sevmeyip çeşitlilikte sıkıntılar yaratabilirler. Burada tüm ailenin yemek alışkanlığı önemlidir. Çünkü çocuk için anne ve baba rol modeldir. Ailenin de yemek seçimi yapmadan düzenli bir beslenme programı uygulaması çok önem taşımaktadır.

Çocuğun öncelikle güne sağlıklı bir şekilde kahvaltı ile başlaması gerekir. Sağlıklı kahvaltı eden çocuk hem güne daha enerjik başlar hem de okulda daha başarılı olur. Aksi  taktirde uzun süreli açlıktan sonra çocuğun okulda yorgun ve isteksiz olması kaçınılmazdır. Dikkat ve öğrenme yeteneği düşer. Çocuklar yanlarında yemek ve meyve gibi şeyleri taşımak istemeyebilir. Bu da öğretmen ile beraber uygun bir iletişim ile sağlanabilir. Burada tüm öğrenciler için öğretmenin aynı şekilde bir davranış sergilemesi çok önemlidir.

Çocuklara ara öğünlerde yanlarında götürebilecekleri şekilde besinler hazırlanmalıdır. Sandviç tost ayran meyve meyve suyu gibi besiler uygun olacaktır. Ancak çok sık olmasa da arada bir kantinden tost ayran gibi besinlere izin verilebilir. Yine de çocuğa dışarıda satılan besinlerin ne kadar sağlıksız olabileceği sıklıkla anlatılmalıdır.

SAĞLIKLA KALIN……..