Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ekmeği Kestim Kilo Verdim. Peki Yağdan Mı? Neden Geri Aldım?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Diyette yapılan en büyük hatalardan biri karbonhidratı beslenmeden tamamen çıkarmaya çalışmaktır. Birçok kişiden duyduğumuz klasik cümle ‘Ekmeği makarnayı pilavı patatesi kestim kilo verdim.’ Peki bu kilolar yağdan mı gitti? Hayır! Dolayısıyla kalıcı bir kilo kaybı değil. Karbonhidratı tamamen kesmek değil azaltmak ve doğru karbonhidrat tercih etmek önemli olan. Beyaz ekmeği tam buğdayla pirinci bulgurla değiştirin. Öğünlerde yarım beyaz ekmek yerine 2 dilim(ölçü kişiye göre değişir) tam buğday ekmeği tüketin.

Peki karbonhidratı beslenmemden tamamen çıkardığımda ne olur? Glikojen depolarını ve kandaki şekeri kullanan vücut ihtiyacı olan karbonhidratı sağlamak için kaslardaki karbonhidratları kullanmaya  başlar. Yani artık kas kaybı başlar ve vücut bununla birlikte su kaybeder. Yani tartıda gördüğünüz o fark gerçek kilo kaybı değildir yağdan kilo vermiş olmazsınız. Bunu da nerden anlarız? Tartıda kilo kaybı gördüğümüz halde ellerimiz yüzümüz kollarımız inceliyor ancak yağ deposu olan karın ve kalçada değişiklik göremiyorsak bu da bizim yağdan kilo veremeyip kas kaybı yaşadığımızı gösterir.

Aynı sonucu doğuran bir diğer yanlış da gün boyu aç kalarak kilo vermeye çalışmaktır. Saatlerce aç kalan kişi tartıda istediği sonucu görebilir ancak yine yağdan kilo vermemiş kas kaybetmiş olur. Bir süre sonra kan şekeri düşer güçsüzlük halsizlik ve baş ağrısı başlar tatlı isteği artar. Diyet listelerinde öğünlere 1 dilim de olsa tam buğday ekmeği vermeye çalışırım. Zira ekmek tüketilmediğinde bir sonraki öğüne kadar kişi atıştırma ihtiyacı hisseder veya tatlı isteği baş gösterir.

Ayrıca çok tatlı düşkünü olan insanların beslenmelerinden tatlıyı tamamen çıkarırsak sürdürülebilirliği kalmaz. Diyete işkence gözüyle bakmaya başlar mutsuz olur. Mutsuzluk da birçok insanda yeme isteği oluşturur.

Ayrıca karbonhidrat kaynaklarını azalttığınızda otomatik olarak protein ve yağ alımını artırmış olacaksınız. Bu da bir sonraki gönderinin konusu olsun.