Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

DÜZENLİ OLARAK TUVALETE ÇIKAMIYOR MUYUZ?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Hayatımızdaki bazı değişiklikler beslenme düzenimizin bozulmasına sebep olur. Bu değişiklikler ile belirli sıkıntılar yaşarız. Vücudumuzda çok sık şişkinlik yaşıyorsak ve genelde düzenli olarak tuvalete çıkamıyorsak bu durum bizi çok rahatsız eder. Bağırsak tembelliği aslında kabızlık olarak adlandırılır. Her insanın bağırsak hareketliliği farklılık gösterdiği için her gün tuvalete gitmemek kabızlık olarak adlandırılmaz. Fakat haftada üç veya daha fazla gün sonra tuvalete gitmek kabızlık şikâyetinin belirtilerindendir. Dışkılama sıklığı hepimizde farklı olduğu gibi dışkılamanın gecikmesi zor sert ve kuru olması konstipasyon yani kabızlık olarak tanımlanır. Kabızlık beslenme ile direkt ilgilidir. Kronik kabızlık yaşıyorsak mutlaka bir doktora ve beslenmemizi düzenlemek için diyetisyene başvurmalıyız. Laksatif içerikli ilaçların fazla kullanımı da kabızlık yaptığı için mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı.

Dönem dönem yaşadığımız hazımsızlık ve kabızlık sorununun birçok nedeni olabilir. Yaşadığımız kabızlığın nedenlerini ve önlemek için neler yapmalıyız bir bakalım:

-Posadan yetersiz beslenme: Posa alımının artması ile dışkılama sıklığı da artar. Çiğ meyve ve sebze tahıl tüketilmeliyiz.

-Egzersiz yapmama ve hareketsiz yaşam biçimi: Fiziksel aktivite bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Günlük ortalama 45 dakikamızı egzersize ayırabiliriz. Fiziksel olarak aktif olmadığımızda kabızlık meydana gelebilir bu durum özellikle yaşı erişkin kişilerde geçerlidir.

-Diyet yaparken uzun süre yağı bırakmak: Diyet yaparken yağı tamamen bırakmak yerine salatalarımıza 1 tatlı kaşığı yağ ekleyebiliriz. Bağırsaklardan dışkının daha rahat geçmesine yardımcı olur.

-Yetersiz sıvı alımı: Günlük sıvı alımının 2 5-3 litre olmasına dikkat etmeliyiz.

-Beslenme alışkanlığının değişmesi ve düzensiz beslenme: Yolculuk yapmak farklı yemek kültürleriyle tanışmak geçici bir süre kabızlığa yol açabilir. Düzenli beslenmeye çok dikkat etmeliyiz.

-Midede gaz oluşması: Bağırsak tembelliğine yol açar. Gaz dışarı atılmazsa midede şişkinliğe daha sonra da bulantıya yol açar. Ağzı çok fazla açık tutmak hızlı yemek yemek gazlı içecekler tüketmek sakız çiğnemek ve fazla baharat kullanımı midede gaz oluşumuna neden olur.

-Stres: Tamamen hayatımızdan uzaklaştırmak zor olsa da arada kendimize zaman ayırıp dinlendirebiliriz

-Büyük tuvaleti uzun süre bekletmek: Büyük tuvaleti uzun süre bekletince bir müddet sonra tuvalet geldiğinde beyine sinyal götürülmez ve dışkı makat kısmında kalarak daha sert ve acılı bir dışkılamaya sebep olur.

-Klozet yerine alaturka tuvalet kullanmalıyız. Klozetin yüksek olmaması gerekir.

-Sabah aç karnına 1 bardak su ile birlikte 1-2 kayısı ve kuru erik tüketilebilir.

-Taze sıkılmış meyve suyu içebiliriz.

-Probiyotik içerikli besinler bağırsakları düzenlemeye yardımcı olur. Kefir ayran yoğurt süt gibi ürünler tüketebiliriz. Ölçümlerine dikkat etmeliyiz.

Düzenli ve sağlıklı bir yaşam biçimiyle aslında hayatımızdaki sıkıntıları da fazlasıyla azaltmış oluyoruz. Bütün uygulamalara rağmen geçmeyen kabızlık probleminiz varsa mutlaka doktor ve diyetisyen desteği almalısınız.