Günümüzde birçok insan güzelliklerini korumak ve sağlıklı olabilmek adına doğal ürünlere daha çok yönelmeye başladı. İstedikleri sorunlara ilaç yerine doğal ürünler ve güvenli besin takviyelerine yönelerek çözüm bulmaktadırlar. Fonksiyonel bir bileşen olan kolajen hidrolizatı ise vücutta kolajen yapımını arttırarak kemik ve cilt sağlığını düzenleyici besinlerde kullanılan oldukça popüler bir bileşen haline gelmiştir.
Kolajen; insanların dokularında bulunan ve ekstraselüler matriksi oluşturan yapısal proteinlerden en önemlisidir. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücudumuzun sağlıklı bütünlüğünü korumaktır. Kolajen vücumuzdaki proteinlerin yaklaşık %25’lik kısmını oluşturan ve derimizin %75’lik kısmını meydana getiren önemli bir proteindir. Kolajen hücre aralarını doldurur su ve minarelleri tutar. Kemik kıkırdak bağ doku ve tendonlarda bulunur. Vücut tarafından doğal yollarla üretilir. Lifli yapısı ile deri dokusunun parlaklığını yumuşaklığını ve esnekliğini sağlar.
Yaşlanma ile birlikte sigara alkol kullanımı vücuttaki oksijen azlığı ve beslenme yetersizlikleri ile güneş ve diğer dış etkenler nedeniyle 20’li yaşların ortalarından itibaren vücutta kolajen sentezi azalır. Kolajen eksikliğinden dolayı kırışıklıklar artar ciltte lekeler meydana gelir deri esnekliğini ve parlaklığını kaybeder. Aynı zamanda kolajen sentezinin azalmasından bağ doku ve kıkırdak esnekliğini kaybettiği için osteoporoz romatizma gibi çeşitli hastalıklar meydana gelir. Kolajen hidrolizatı balık domuz ve sığırdan üretilmektedir. Biyoyararlığı en yüksek olan balıktır. Aynı zamanda A vitamini sülfür C vitamini içeren besinlerde ve omega-3 yağ asitlerinde çok fazla bulunur. Alerjen riski taşımamaktadır. Sadece cilt desteği olarak kullanılmaz fakat kozmetik endüstrisinde kolajen hidrolizatı özellikle yaşlanma karşıtı kremlerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak molekül büyüklüğünün oldukça yüksek olması nedeniyle cildin dışından içeri nüfuz etmesinin zor olacağı yönünde eleştiriler bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli kliniklerde deri altına kolajen dolgusu yapılmaktadır. Fakat bu yöntem kişilere acı vermekte ve bazı enfeksiyonlara yol açabilmektedir.