Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı potasyum ve sodyum gibi bir çok mineral kaybedilmektedir. Ramazan ayının bahar mevsimine denk gelmesiyle birlikte oruçla beraber susuzluk sağlık risklerini de birlikte getirmektedir.
havaların ısınmasıyla birlikte vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi bulantı baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2-2.5lt. su içilmelidir. Oruç ile artan sıvı ihtiyacı gün içinde enerji düşüklüğü baş ağrısı tansiyon düşmesi gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Özellikle sıvı tüketimi ile yakından ilişkili böbrek tansiyon kalp hastaları kesinlikle oruç tutmamalıdır.
İftar ile oruç açılmasıyla birlikte saat başı 1 -2 bardak su tüketmeliyiz bununla birlikte mutlaka öğünümüzde sıvı alımını destekleyecek sebze-meyve gruplarına yer vermeliyiz.
Bunun için öğünde sebze yemeği-salata ayran komposto gibi içeceklerde bulundurmalıyız yatana kadar geçen süre de su ve meyve tüketimi ile sıvı alımını desteklemeliyiz.
Oruç açılırken içilen sıvının mutlaka oda ısısında olması önemli boş mideye içilen çok soğuk su mideyi rahatsız edip ağrılara neden olabilir ilk etapta bir bardak su ile oruç açılıp devam eden sürede3-4 bardak suyu tüketmeliyiz.
Yatana kadar ise 1-1.5 lt suyu aralıklarla tüketmeliyiz.
Sahurda ise daha çok sulu meyve ve sebzeleri tüketmeli
yine en az 1 lt su içmeliyiz.
İftar öğününde tüketeceğimiz çorba -komposto-ayran tarzı içeceklerinde çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat etmeliyiz. Çok sıcak ve çok soğuk sıvı tüketimi reflü gibi mide sorunları yaratabilir.
İftar da oruç açılmasıyla birlikte yatana kadar geçen süre için de en az 1.5 lt sadece su olarak tüketilmeli saat başı bir -iki bardak olacak şekilde tüketilmeli ve suyun oda ısısın da olmasına dikkat edilmelidir.
Sahurda ise yine sadece su olarak 1-1.5 lt su yatana kadar aralıklarla tüketilmelidir.
İçilmesi gereken suyun bir kere de fazlaca içilmesi mide sağlığı açısından uygun değildir.
Sıcak mevsimlerde daha çok tükettiğimiz kola meyve suyu ayran gibi içeceklerin tüketimine de bu dönemde dikkat etmeliyiz.
Kola gibi asitli içecekler hem çok şeker içermekte hem de gazlı oluşu nedeniyle uzak durmalı tüketimini sınırlandırmalıyız. Asit içerikleri nedeniyle ciddi mide sorunlarına neden olabilmektedir.
Limonata -meyve suyu tüketiminde hazır olanların içinde ki şeker oranlarını göz önünde bulundurarak taze evde yapılmış olanlarını tercih etmeliyiz yemekle birlikte tüketmek yerine yemek arkası tüketmek daha iyi bir tercih olacaktır.
Çay ve kahve tüketiminde kafein oranını nedeniyle tüketim miktarlarını sınırlı tutmalı-2-3 fincan demir eksikliğine neden olmaması için yemekten en az
45dk -1saat bekleyerek tüketmeliyiz.
Maden suyu tüketimi yine gün içinde kaybettiğimiz elektrolit açığının kapatılmasında iyi bir tercih olacaktır. Sade olanlarını tercih ederek meyveli olanlarının içeriğindeki şeker alımından kaçınmış oluruz.
Gün içinde açlığa bağlı düşen kan şekerimizin çabuk toparlanmasını sağlamak için orucumuzu bir miktar su ile açtıktan sonra kendi şekeri ile evde hazırlanmış komposto ile devam edebiliriz böylece kan şekeri düşmesine bağlı yaşanan yorgunluk halini daha uzaklaştırmış ve toparlanmayı daha çabuk sağlamış oluruz.
Öğünle beraber tüketeceğimiz ev yapımı ayran doygunluk sağlayıp daha çabuk doymamıza ve tokluk hissinin gelişip çok fazla yemek tüketiminden ve kilo almaktan bizi korumasına destek olacaktır.
Yemekten sonra maden suyu ile hazırlayacağımız soğuk çay sıvı ve elektrolit açığının kapanması için sağlıklı bir tercihtir.
Meyve çeşidinin bol olduğu bu mevsimde meyve tüketimi de iyi bir sıvı desteği olacaktır yalnız meyvenin şeker kaynağı olduğu unutulmamalı porsiyon miktarlarına dikkat edilmeli yemeğin hemen arkasından tüketilmemelidir.
Hazımsızlık reflü gibi şikayetler mevcutsa yemekten sonra tüketeceğimiz rezene çayı ile midemizi rahatlatabiliriz.
Yine limonata veya maden suyuna ekleyeceğimiz zencefil sindirim şikayetlerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Gün içinde kaybettiğimiz mineral ve sıvı açığını yerine koymak için iyi de bir protein kaynağı olan yoğurttan yapacağımız ayran içine bir kaç yaprak nane katarak yemek arkası midemizin rahatlamısını sağlayabilir.
Ev yapımı limonatanızın içine katacağınız bir kaç yaprak nane ve az miktarda zencefil ile hazırlayacağınız içecek hem serinlemenize hem de sindirim sisteminizi rahatlamasına destek olacaktır.
Sıvı alımını sadece sulu gıdalardan değil sebze ve meyvelerden de aldığımızı unutmamalı özellikle beslenmemizde taze sebze ve meyvelerden tüketmeye özen göstermeliyiz.
İftarda salata ve z.yağlı yapılmış sebze yemeklerini mutlaka tüketmeye özen göstermeliyiz.
Sıvı alımını sadece sulu gıdalardan değil sebze ve meyvelerden de aldığımızı unutmamalı özellikle beslenmemizde taze sebze ve meyvelerden tüketmeye özen göstermeliyiz.
İftarda salata ve z.yağlı yapılmış sebze yemeklerini mutlaka tüketmeye özen göstermeliyiz.