Son günlerin sorusu Ramazanda nasıl beslenelim?
Bu konuda ilk değinmek istediğim konu iftar sofralarımız. Unuttuğumuz nokta şu ki Ramazan ibadet ayıdır gösteriş ayı değil. İftar sofralarımızı menülerimizi hazırlarken ilk dikkat ettiğimiz nokta bu olmalı. Tok açın halinden anlamaz sözünü anlayabildiğimiz bir ay olması gerekirken bizler maalesef ki donatılmış sofralarla akşam olunca her şeyi birden yeme isteğimizle amacımızdan çok sapıyoruz. Hele de birbiriyle yarıştırılan sofralarla…
Bu Ramazan elbet biraz farklı olacak. Davet sofralarımız olmayacak dolayısıyla gösteriş azalacak diye umuyorum. Ancak bu seferde evde kaldığımız sureci yine mutfakta geçirip akşama bol çeşitli iftar sofralari kurulmasından korkuyorum. Bu yüzden ilk hedefimiz çeşitleri azaltmak olsun. 1-2 çeşitle sofraya oturalım. Bir çorba ve bir çeşit yemek olsun en basitinden hedefimiz. Misafirlerimiz de olamayacağı için daha sade sofralarda iftar yapalım. Kendi tercihimizi sade beslenmekten yana kullandığımız gibi sevdiklerimize de ısrar etmekten kaçınalım. Daha fazla yemesi için ısrar ederken aslında sevdiklerimize(özellikle çocuklarımıza) zarar verdiğimizi unutmayalım.
Yine aynı konunun bir de sağlık boyutu var. Uzun süren açlık sonrası 10 dakika içinde bir anda yenilen çeşit çeşit ve bolca yemekle kendimize zulmediyoruz aslında. Doğru beslenerek ramazani çok hafif ve rahat geçirmek mümkün aslında. Genel anlamda çorba içip ara vermek sonrasında tek çeşit yemek yanına salata yoğurt cacık gibi eklemelerle hem karnımızı hem gözümüzü doyurmamiz mümkün. 10 dakika içinde yediğimiz onca şeyle bütün akşam rahatsız olmaktansa biraz daha yavaş yiyerek rahat bir akşam ve gece geçirmek mümkün.
İftardan en az 2saat sonra bir ara öğün yapabiliriz. Dondurma sütlü tatlı(haftada 1-2 kez) ya da bir porsiyon meyve ve yağlı tohum tüketebiliriz. Çay/kahve tüketimine de dikkat edelim. Su yerine geçmediğini unutmayalım.
Sahurdan bahsedelim biraz da. Sahurda en rahat edeceğimiz şey kahvaltıdır. Yumurta peynir süt yoğurt gibi protein kaynakları sahurun vazgeçilmezidir.
Çok yağlı tuzlu ya da bol karbonhidratlı bir sahur bizi gün içinde çabuk acıktırır ve bolca susatır.
Mevsim sebzelerinden çiğ olarak tüketmek de yine hem tok tutacak hem de su içerikleriyle yardımcı olacaktır. Ekmek konusuna gelince beyaz ekmekten uzak duruyoruz tabi ki normalde kahvaltıda yediğimiz ekmekten 1-2 dilim fazla tam buğday ekmeği tüketebiliriz.
İftarda yiyemediğimiz tatlıları da sahurda yemeyi aklımızdan geçirmiyoruz. İftarda da olsa sahurda da olsa tüketilen yoğun tatlılar gün içinde çok erken acıkmamızı ve susamamızı sağlar.
Ayrıca porsiyon kontrolü sağlayarak tahin-pekmez ikilisi de sahurların vazgeçilmezi olabilir. Hem tok tutucu hem de tatlı isteği için favorim kendisi. Aynı şekilde börek vb hamur işlerinden ağır yemeklerden de sahurda uzak duruyoruz.
Aslında zaten iftarı geç saatte yaptığımızda bir de üstüne ara öğün yaptıysak sahura tok olarak kalkmış oluyoruz. Uzun saatler aç kalma korkusuyla tıka basa yemek ya da nasılsa acıkırım diyerek geçiştirmek doğru değil.
Sahura kalkmayanlar da var. Onlar için de en azından kalkıp su içmelerini tavsiye ederim.