Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN 10 ALTIN KURAL

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Sağlıklı yaşam bir şans sağlıksız yaşam ise kader veya genetik değildir. Hastalıklardan korunmanın ve kaliteli bir yaşam sürdürmenin temellerini sağlıklı beslenme ve fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı oluşturur. Bunu sağlamak ise diyet listelerine bağlı kalmakla veya ağır ve uzun süreli sporlar yapmakla olmaz. Yaşam tarzınıza ekleyeceğiniz püf noktaları ile daha sağlıklı bir hayatın kapılarını aralayabilirsiniz.

1.Adım Harekete Geçin

Sağlıklı bir yaşamın birinci kuralı sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite yapmaktır. Özellikle uzun süre oturarak çalışanlar ev hanımları ve yaşlı bireyler hareketsiz bir yaşam sürmektedir. Dünya Sağlık Örgütü haftada 150 dakika fiziksel aktivite yapılmasını önermiştir. Her gün düzenli yarım saat orta tempoda yürüyüş sizin sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır. Düzenli yürüyüşler ile hem metabolizmanızı harekete geçirin hem de kas ve kemik sağlığınızı koruyun.

2.Adım Su Tüketin

Yetişkin bireyler her gün düzenli en az 1.5-2 litre su tüketmelidir. Yetersiz su tüketiminde yorgunluk hissi baş ağrısı ve baş dönmesi deride kuruluk kabızlık gibi problemler gözlemlenmektedir. Su tüketiminizin yeterli ve yetersiz olduğunu en kolay idrarınızı kontrol ederek anlayabilirsiniz. İdrarınız koyu renk alıyorsa hemen su tüketiminizi artırmalısınız.

3.Adım Mevsiminde Meyveleri ve Sebzeleri Sofranızda Bulundurun

            Mevsiminde tüketilen meyveler ve sebzeler bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte ve bizi tüm hastalıklardan korumaktadır. Hücre yaşlanmasını geciktirmekte ve böylece daha geç yaşlanmamızı sağlamaktadır. Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde C vitamininden zengin kış meyveleri güçlü antioksidan özellik göstermekte ve vücudumuzu virüslere karşı korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketiminin sağlık açısından faydalı olduğunu söylemektedir.

4.Adım Posa Tüketiminizi Arttırın

            Günlük tükettiğimiz besinlerle aldığımız posa; kolon kanseri kalp ve damar hastalıkları diyabet ve obezite riskini azaltmaktadır. Meyve sebze kuru baklagiller ve tam tahıllı ürünler günlük ihtiyacımız olan posa gereksinimini karşılamaktadır. Günlük ihtiyacımız olan posa miktarını sağlamak için meyve ve sebze tüketimini artırmalı kabukları ile tüketilebilecek meyvelerin kabuklarını soymadan tüketmeli her öğünde salata yemeye özen gösterilmeli haftada 2 gün kuru baklagiller ile yapılmış yemekler veya çorbalar tercih edilmeli işlem görmüş tahıllar yerine tam tahıl ürünlerinin tüketimi artırmalıdır.

5.Adım Doğru Pişirme Yöntemlerini Uygulayın

            Besinlerdeki vitamin ve mineralleri maksimum düzeyde alabilmemiz için yemeklerin uygun yöntemler ile pişirilmesi gerekmektedir. Yanlış pişirme yöntemleri ile faydalı besinleri zararlı yapmak bizim elimizdedir. Özellikle kızartma ve kavurma yöntemi ile besinlerde yüksek oranda besin öğesi kayıpları olmaktadır. En sağlıklı pişirme yöntemleri ise haşlama buharda pişirme buğulama fırında pişirme ve ızgaradır.

6.Adım Tuz Tüketiminize Dikkat Edin

            Günlük tuz tüketimi 5 gramı (1 tatlı kaşığı) geçmemelidir. Fazla tüketilen tuz ile hipertansiyon riski artmakta ve kalp-damar hastalıkları riski oluşmaktadır. Artan tuz tüketimi ile vücutta ödem oluşmakta ve bu da tartıda gördüğünüz sayının artmasına neden olmaktadır. Ayrıca göz ve böbrek sağlığı için de fazla tuz tüketimi önerilmemektedir. Tuz yerine çeşitli baharatlar ile yemeklerinizi tatlandırmayı deneyebilirsiniz.

7.Adım Fazla Kilolarınızdan Kurtulun

            Obezite gün geçtikçe artan bir sağlık sorunudur. Vücudunuzdaki artan yağ kütlesi ile birlikte vücudunuz hastalıklara kapılarını açmaktadır. Fazla kilolu bireylerin insülin direnci diyabet kalp ve damar hastalıkları kanser türleri solunum hastalıkları hormonal hastalıklar kas-iskelet sistemi hastalıkları ve uyku problemlerine yakalanma riski artmaktadır. Obezite bir profesyonel yardım ile tedavi edilmesi gereken sağlık sorunudur. Beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler fiziksel aktivitedeki artış ve yaşam tarzı değişiklikleri tedavinin temellerini oluşturur.

8.Adım Kötü Alışkanlıklarınızı Bırakın

            Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek oranda içerdiği nikotin ile bağımlılık yapma riski yüksektir. Her 10 saniyede 1 insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Alkol bağımlılığı ise sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini artırır ve kalp hastalıklarına neden olur. Bağımlılık yapıcı bu kötü alışkanlıkları hayatımızdan çıkarmak sağlıklı yaşamın vazgeçilmez parçasıdır.

9. Adım Uyku Düzeninizi Oluşturun

            Her insanın vücudunda biyolojik bir saat vardır. Bu saat vücudumuzun hormon sistemi ile birlikte çalışmaktadır. Biyolojik saatin bozulması ile vücudumuz hastalıklara açık hale gelmektedir ve sağlıklı çalışmasını sağlamak ise bizim elimizdedir. Uyurken telefon veya bilgisayar ışığına maruz kalmak televizyon ışığı veya gece lambası açık iken uyumak ve gece bir şeyler yemek vücudumuzun biyolojik saatini bozmaktadır. Vücudumuz gece olunca tam karanlık ortamda dinlenmek ister. Bu nedenle yattığımız oda uygun ısı ses ve ışık miktarına sahip olmalıdır. Bir insan günlük en az 7 saat sağlıklı bir uyku uyumalıdır.

10. Adım Pozitif Düşünün

            Hastalıkların en önemli nedenlerinden biri de strestir. Sağlıklı ve uzun yaşamak isteyen herkes stresi hayatından uzaklaştırmak zorundadır. Yaşamını güzelleştirmek isteyen bir birey ise öncelikle olumlu düşünmeyi öğrenmelidir. Bunu sağlamanın en kolay yolu sizi mutlu eden şeyleri sık sık aklınızdan geçirmenizdir. Unutmayın pozitif düşünmeye hayatımızda daha fazla yer verirsek daha sağlıklı bir hayat bizi bekliyor olacak.