Bu haftaki blog yazımda son 10 gündür danışanlarım tarafından bana sıklıkla sorulan yaz meyvelerinin sağlıklı bir şekilde nasıl tüketilebileceği hakkında bilgi vermek istiyorum.
Öncelikle üzüm incir kiraz dut ahududu böğürtlen kavun ve karpuz gibi yaz mevsimi meyveleri kışın olan portakal elma kivi gibi meyvelere göre daha tatlılılık dereceleri daha yüksek olduğu için tüketilmesinden çekinildiğini birçok danışanımdan duyuyorum. Unutmayalım ki meyve şekeri ve sofra şekeri birbirinden oldukça farklıdır. Sofra şekeri olarak bilinen glikoz iken meyve şekeri fruktozdur. İkisinin de kimyasal yapısı basit karbonhidrat yapısındadır. Ancak meyveler içerisinde bulunan diyet lifi olarak posa ve vitamin&mineral içeriklerinden dolayı sofra şekerinden ayrılmaktadır. Bundan dolayı güvenle tüketilebilirler.
Her besin grubunda olduğu gibi porsiyon kontrolü meyveler için önemli bir unsurdur. Genel sağlıklı beslenme önerileri doğrultusunda kadınlar için günde 2 porsiyon erkekler için günde 3 porsiyon meyve tüketilebilir. 1 porsiyon taze meyveyi; elma şeftali armut incir gibi büyük meyvelerde 1 yumruk büyüklüğü (1 orta boy) çilek-kiraz-erik-ahududu-böğürtlen-kayısı-üzüm gibi taneli meyvelerde 1 su bardağı kavun&karpuzda ise 3 parmak kalınlığından boydan boya 1 dilim kabul edebiliriz. Meyve tüketimlerini ara öğünlerinde 1-2 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketmek doğru olacaktır.
Meyve tüketimi ile aklında soru işareti olan bir diğer grup ise kan şekeri metabolizmasında düzensizlikleri olan insülin direnci tip1 ve tip2 diyabet hastalarıdır. 2018 yılında yayınlanan son Amerika Diyabet Rehberi'ne göre şeker düzensizlikleri olan bireylerin çeşidi fark etmeksizin kendisi için günlük yeterli miktarda olacak meyveyi güvenle tüketebileceği belirtilmiştir.
Unutmayalım ki meyveler çok güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Bağışıklık sistemi cilt sağlığı bağırsak sağlığı gibi vücuttaki bir çok sisteme olumlu destekleri vardır.
Sevgiler