Bu hafta itibariyle 6 ayı aşkındır ara verilen eğitim ve öğretime yüz yüze olarak sınırlı şekilde başlanıyor. Öncelikli eğitime başlayan 1.sınıf öğrencileri için okul hayatı ile beraber beslenme düzenlerinde bazı farklılıklar oluşacaktır. Okul çağında olan bu yaş grubu çocuklarda büyüme ve gelişme de çok aktif devam ettiği için sağlık beslenmeyi önemsememiz gerekmektedir.
Okul saatleri erken olan çocuklarda en sık görülen hatalı beslenme davranışlarından biri kahvaltı öğününü atlamaktır. Kahvaltı çocuğun büyümesinde önemli rolü olan peynir yumurta süt gibi protein kaynaklarının tüketildiği bir öğündür. Bu öğünü çocuğa sağlayabilmek adına ebeveynler tarafından kahvaltı sofrası hazırlanmalı kahvaltıda her gün aynı şeyi tüketmekten sıkılacak olan çocuklar için alternetifler haftalık olarak planlanmalı ve çeşitlilik sunularak kahvaltı öğününün ailecek evde yapılması sağlanmalıdır.
Son yıllarda 'Beslenme Dostu Okullar Programı' ile her ne kadar okul kantinlerinde daha sağlıklı atıştırmalıkların bulunması sağlanmaya çalışılsa da mutlaka evden çocuğun yanına ara öğün olarak tüketebileceği mevsime uygun taze meyve fındık/badem/ceviz gibi yağlı tohumlar protein alımlarını destekleyecek süt/yoğurt/ayran gibi besinler taşınabilecek kutularda verilmelidir. Bu besinleri tercih ederken dökülmeyecek olmasına kokulu besinler olmamasına da dikkat edilmelidir.
Tam gün eğitim alan çocuklarda bir önemli ana öğün ise öğle yemeğidir. Okulda yemek hizmeti olan çocuklar öğle yemeğinde et/tavuk/balık/kurubaklagiller/etli-tavuklu sebze yemeği yoğurt/ayran esmer ekmek ya da bulgur pilavı salata gibi dengeli ve çeşitlilik sağlanmış bir öğün yapabilir. Eğer okulda yemek hizmeti sağlanmıyorsa ebeveynler tarafından çocukların da mutlaka fikri alınarak öğle yemeği haftalık olarak planlanarak hazırlanmalıdır. Peynirli ve sebzeli soğuk sandviç ya da tost esmer un ile yapılmış peynirli-sebzeli krep dürüm peynirli-sebzeli börek ton balıklı/tavuklu sandviç gibi öğünler hazırlanabilecek alternatifler arasında bulunmaktadır.
Okul çocuğunun günlük tüketmesi gereken su tüketiminin de belli bir kısmının okulda sağlanması ve bir şişe yardımıyla bunun takip edilmesi de çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir.
Yapılan bir çok araştırmada sağlıklı beslenmenin okul çağı çocuğunun başarı düzeyinde etkili olduğu saptanmıştır. Bundan dolayı bu dönemde sağlıklı beslenme sadece büyüme ve gelişme için değil çocuğun akademik başarısında da önemli role sahiptir.