Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

EMZİREN ANNELERDE BESLENME VE ODAK NOKTALAR

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

   Beslenme biliminin en önemli konularından birisi de emziren anne beslenmesidir. Hamilelik dönemi sonrası alınan kilolardan hızla kurtulmak isteyen anneler için unutmamaları gereken önemli konulardan birisi ; hızlı verilen kiloların süt miktarında azalmaya sebep olması ve bebeğin yeterli düzeyde beslenememesi . Alınması gereken günlük enerji ihtiyacının çok altında bir beslenme planı süt miktarında ilk aşamalarda %20’lerde bir kayba yol açacaktır. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir.

   Alınan kalori miktarı kadar önemli olan bir diğer konu ise diyet protein miktarıdır. Diyetle alınan protein miktarının 15-20 gram artırılmasının süt hacminin artmasına neden olduğu gözlemlenmiştir.

   Günlük sıvı alımının da yeterli düzeyde olması (2.5-3 litre/gün) da günlük süt artışına destek olmaktadır.

   Süt  üretimi için gerekli enerjinin yaklaşık üçte birine kadar olan kısmını anne vücudu kendi karşılayabiliyorken kalan kısmı diyetle desteklenmelidir. İlk 6 aylık emzirme süresinde ek 300-350 kcal ilave yapılması önemlidir . Sonraki 6 aylık süreçte ise ilave 400 kcal civarı bir ekleme yapılması gerekmektedir.

   Gerekli enerji protein vitamin ve mineral alımının sağlanması adına günlük olarak alınması gereken yaklaşık temel gereksinimler aşağıdaki gibidir.

Süt ve süt ürünleri:  4-5 porsiyon

Et kurubaklagil yumurta:  4 porsiyon

Taze meyve sebze : 6-8 porsiyon

Ekmek ve tahıllar:  5-8  porsiyon

    Emzirme döneminde kilo vermek isteyen anneler için ise ideal kilo kaybı yaklaşık 500 ile 800 gram arasıdır. Bu yüzden emziren annelerin kendilerine gerçekçi hedefler koyması mümkün olduğunca aşrıya kaçmadan bu hedeflere yönelik beslenmesi önem arz etmektedir. 

   Emzirme dönemiyle beraber hareketsiz bir yaşam biçimine geçen anneler için egzersiz de önemli bir konudur fakat aniden yoğun tempolu ve uzun soluklu yürüyüşlerden kaçınarak hafif tempolu ve kısa süreli yürüyüşlerle egzersizlere başlamak daha doğru olacaktır.