Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ketojenik Diyet, Zayıflama Diyeti Midir?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Sorumu soruyorum; “sizce ketojenik diyet bir zayıflama diyeti mi yoksa bir beslenme tedavisi mi?”

     Gerçek ketojenik diyet; %75 yağ %15-20 protein ve %5 karbonhidrat (< 50 g/gün) değerleri ile ciddi anlamda düşük karbonhidratlı bir diyet.

Bu oranları sebebiyle sürdürülebilirliği bir hayli zor.

1911 yılından bu yana asıl kullanım amacı ise: epilepsi ve bazı kanser hastalıklarını tedavi etmek.

  4 yıl önce Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesi’ndeki stajımda durmadan epilepsi nöbetleri geçiren bir bebeğe nöroloji uzmanlarının raporu dahilinde “1 gün süre” ile uygulamıştık. Çünkü daha uzun süre uygulanması;

*Diyetteki yağ yüzdesi artışı otomatik olarak kronik hastalıklara davetiye çıkarabiliyor.

*Su-elektrolit dengesizlikleri böbrek fonksiyonunda bozulma gut büyüme yavaşlaması ketoasidoz ağız kokusu halsizlik gibi zararlı etkileri gözlemlenebilir.

*Bu nedenle mutlaka bir uzman kontrolünde ilerlenmeli.

*Gelişme çağındaki çocuklar hamile ve tip 1 diyabetli hastalarda özellikle dikkat edilmeli.

   Yapılan araştırmalarda ketojenik diyet (düşük karbonhidratlı diyet) ile kilo kaybı gözlemlenmiş; ancak normal diyet ile kıyaslandığında neredeyse aynı değerlerde bir kilo kaybı olduğu belirtilmiştir.

    Benim görüşüm ise; zaten günümüzde %55-60 oranlarında karbonhidratla beslenmiyoruz.

Düz mantık düşünecek olursak beyaz ekmek makarna pilav gibi karbonhidrat kaynaklarını kestiğimizde zaten otomatik olarak zayıflama gözleniyor; ama neredeyse sıfır karbonhidrat ile ilerlemek ilk aşamada zayıflatsa da sonrasında ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir.

Ve bence her şey zayıf olmak değil!

   Bu tarz metabolizmamızı ciddi etkileyecek sürdürmesi zor katı bir diyet yerine; kompleks karbonhidratlarla zenginleştirilmiş basit şekerden uzak dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile hedeflerimize çok daha kolay ulaşabiliriz. Dengeli beslenmemizi davranış değişikliği edinerek yaşam biçimi haline getirdiğimizde ise elde ettiğimiz başarılar kalıcı hale gelecektir :)