Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Gebelik dönemi beslenme kadınların en merak ettiği şeylerden biridir. Gebelik döneminde beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için çok öenmlidir. Kadınların yaşamı boyunca en önemli dönemlerinden biridir. Bu süreçte fizyolojik sosyal psikolojik bir çok değişim meydana gelmektedir. Bu değişimler bizim alışkanlıklarımıza da etki eder.

Bu alışkanlıklardan biri de beslenme üzerinde gerçekleşir. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi sizin ihtiyaçlarınız ve doğum sonrasında süt üretimi ve sağlıklı kilo kaybı için yeterli ve dengeli beslenmek şarttır. Peki gebelik dönemde değişen ihtiyaçlarımız nelerdir nelere dikkat etmeliyiz yaşanabilecek sağlık problemleri ve çözümler nelerdir? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım…

Gebelik dönemi değişen ihtiyaçlar

Gebelik ve emziklilik döneminde beslenme de annenin hem kalori açısından hem de besin ögeleri açısından yeterli beslenmesi şarttır. Ancak toplam alınan kaloriden ziyade hangi besinlerle bu ihtiyacı karşıladığımız daha önemlidir. Burada dikkat etmemiz gereken nokta annenin gebelik öncesi kilosu hareket durumu beslenme alışkanlıkları ve hangi besin ögeleri açısından yetersiz ya da yeterli olduğunu tespit etmektir.

Gebelik öncesi dönemde kaç kilo olduğunuza göre gebelikte ideal kilo kazanımı şu şekildedir:

GEBELİK ÖNCESİ BEDEN/ KÜTLE İNDEKSİ GEBELİKTE İDEAL KİLO KAZANIMI
≤ 18.5 (ZAYIF) 13-16.5 kg
18.5- 24.0 (NORMAL) 10-14 kg
24.0- 30.0 (HAFİF ŞİŞMAN) 7.5- 12.5 kg
≥ 30.0 (ŞİŞMAN) 6-10 kg

Gebelik dönemi toplam kilo kazanımı tablodaki gibi olmalıdır. Bunun yanında gebeliğin hangi döneminde ne kadar kilo aldığımız da değerlendirilmelidir. Gebelik öncesi annenin kilosu şişman aralığındaysa 4. Aya kadar zayıflama diyeti uygulanabilir. Daha sonrasında zayıflama diyeti uygulanmaz. Diyetin enerji içeriği yanında protein değeri de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

GEBELİK 3 DÖNEMDEN OLUŞUR.

Gebelikte 3.aya kadar olan süre 1. Trimester 3-6 ay arasındaki süre 2. Trimester 6.aydan doğuma kadar olan süre 3. Trimester olarak ele alınır. Her trimesterda annenin ve bebeğin ihtiyacına göre diyet düzenlenir.

Özellikte ilk 3 ayda kilo artışı daha az olurken; daha sonraki aylarda daha fazla olmaktadır. Bu yüzden bu dönemde diyetin kalori değeri biraz daha arttırılabilir. Günlük +300 kalori eklemek annenin gebelik öncesi döneme ek ihtiyaçlarını karşılamaya yeter.

Toplumda yaygın görülen hamilelikte istediğimizi yemek ya da ne kadar fazla kilo alırsak o kadar iyi olacağı düşüncesi maalesef yanlıştır. Bunun yerine size uygun diyet programları ile beslenmenizi düzenlemelisiniz.

1 günde hangi besin grubundan ne kadar yemeliyim sorunun cevabı ise şu şekildedir:

BESİN GRUPLARI GEBE GÜNLÜK İHTİYAÇLARI
Süt ve süt ürünleri 3-4 porsiyon
Et kurubaklagil 2-3 porsiyon
Yumurta 1-2
Tahıllar ekmek 3-7 porsiyon
Sebze ve meyve 5-8 porsiyon

Tüm bunlara ek olarak gebelik dönemi beslenme de dikkat edilmesi gerken noktalar da şunlardır:

Günde en az 2-3 litre su içilmelidir.

Günde 6-8 öğün yapılmalıdır.

Mide bulantısı yaşıyorsanız özellikle azar azar sık sık beslenmekte fayda var.

Fazla kilo almaktan kaçınılmalıdır.

Fazla yağlı şekerli unlu gıdalar tüketilmemelidir.

Kaliteli protein kaynkları diyete eklenmelidir.

Alkol- sigaradan uzak durulmalıdır.

Bitki çayları ve kahve tüketimine dikkat edilmelidir.

Pişirme yöntemi olarak kızartma tercih edilmemeli; fırında haşlama ızgara yöntemi tercih edilmelidir.