Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diyetisyen Kimdir? – Ne Yapar?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Bir ‘Diyetisyen’ üniversitelerin “Beslenme ve Diyetetik” bölümünden mezun olup bir diploma sahibi insandır. Bölümümüzün adında geçen ‘Beslenme’ kelimesi kısaca; besinler hakkında genel bilgi ve sağlıklı insanların beslenmesi şeklinde tanımlanabilir.

Bölümümüzün adında geçen ‘Diyetetik’ kelimesi kısaca; bireyin doğum öncesinden başlayarak tüm hayatı boyunca yaşayabileceği hastalık durumlarında tıbbi beslenme tedavisinin planlanması şeklinde tanımlanabilir.

ADA (American Dietetic Association – Amerikan Diyetetik Derneği) 1918 yılında yaptığı bir çalışmada diyetisyenlik mesleğini temelde 4’e ayırmıştır (kendi aralarında da dallanmaları mevcuttur);

Tedavici Diyetisyen: Kliniklerde hastaların ihtiyaçlarına uygun beslenme programları geliştirir bunların uygulanmasını ve raporlanmasını sağlar.

Yönetici Diyetisyen: Toplu beslenme yapılan kurumlarda yiyecek içecek servisinde çalışan personeli eğiterek fiyat kontrolünü ve servisin hijyenik olmasını sağlayarak yönetir.

Toplum Sağlığı Diyetisyeni: Sağlık ocakları Ana-çocuk sağlığı merkezleri bakanlık vb. yerlerde görev alarak bireylere ve gruplara hastalıkları önlemek ve yaşam kalitesini yükseltmek amacı ile geliştirilmiş beslenme uygulamaları için danışmanlıklar yapar.

Eğitici-Danışman Diyetisyen: Bir sağlık kurumunda ya da kendi ofisinde kişilere durumlarını değerlendirerek önerilerde bulunur. Çoğunlukla eğitim kurumlarında sağlık kurumlarında ve spor takımları ile çalışırlar.

Ezcümle; biz diyetisyenler besinlerin ve beslenmenin söz konusu olduğu her yerdeyiz. Sizlerinde beslenmeniz ile ilgili tüm sorularınızı bizlere yöneltmenizi öneririm. Gelelim benim branşıma. Yani “Onkoloji Diyetisyenliğine”..

Onkoloji Diyetisyeninin Görevi Nedir?

Temelde 5 amacımız var:

Mortalite oranını düşürmek; hastalığa bağlı olan ölüm oranını düşürmek

Yan etki yönetimi; bireyin aldığı medikal tedaviye göre vücudun verdiği olumsuz reaksiyonları minimalize etmek ve/veya yok etmek

Semptom yönetimi; bireyin sahip olduğu hastalık nedeniyle vücutta gözlemlenen reaksiyonları minimalize etmek ve/veya yok etmek

Progresyon ya da metastazı engellemek için; hastalığın ilerleyişini ve bulunduğu bölmeden başka bir bölgeye sıçramasını önlemek

Preventif beslenme; beslenme ile nelere dikkat ederek kanserden korunabiliriz

Sadece onkoloji alanında değil hangi hastalığa sahip olursanız olun mutlaka o alanda uzman bir diyetisyen ile görüşmeniz ve mevcut hastalığınızın tedavi planını “multidisipliner” yürütmeniz hem sizin süreci mümkün olduğunca rahat geçirmenizi sağlar hem de tedavide başarı oranını arttırır. Peki multidisipliner ne demektir? Multidisipliner ekibin üyeleri kimler olur?

Multidisipliner Ekip

Ortak bir konuda herkesin bir diğerinin ne yaptığı ile ilgilenmesine gerek kalmadan kendi işini yapmasına multidisipliner denir. Hangi hastalık olursa olsun bir bireyin iyileşmesi için sadece medikal tedavi yetersizdir. Bu yüzden de alanında uzmanlaşmış farklı branşların bir araya gelmesi hastanın iyileşmesinde çok daha etkili olacaktır.

Multidispliner Ekip Üyeleri;

Doktor

Diyetisten

Hemşire

Psikolog&Psikiyatr

Fizyoterapist

Eczacı

Who is a Dietician? - What Does It Do?

A 'Dietician' is a person who graduated from the "Nutrition and Dietetics" department of universities and has a diploma. The word "Nutrition" in the name of our department is briefly; It can be defined as general information about foods and nutrition of healthy people.

The word "Dietetics" in the name of our department is briefly; It can be defined as the planning of medical nutritional treatment in disease situations that the individual can live throughout his life starting from prenatal period.

ADA (American Dietetic Association) in a study conducted in 1918 basically divided the dietitian profession into 4 (there are also branches among themselves);

Therapeutic Dietician: Develops nutrition programs suitable for the needs of patients in clinics ensures their implementation and reporting.

Manager Dietician: Manages the personnel working in the food and beverage service in institutions where mass nutrition is done by ensuring that price control and service are hygienic.

Community Health Dietician: Health centers mother-child health centers ministry etc. It provides consultancy to individuals and groups for nutritional practices developed in order to prevent diseases and improve the quality of life.

Trainer-Consultant Dietician: He / she makes suggestions to people in a health institution or in his own office by evaluating their situation. They mostly work with educational institutions health institutions and sports teams.

In summary; we dietitians are wherever food and nutrition are at stake. I suggest you to ask us all your questions about your diet. Let's get to my branch. So to "Oncology Dietician" ..

What is the Duty of an Oncology Dietician?

We basically have 5 goals:

To reduce the mortality rate; reducing the mortality rate associated with the disease

Side effect management; To minimize and / or eliminate the negative reactions of the body according to the medical treatment that the individual receives

Symptom management; to minimize and / or eliminate the reactions observed in the body due to the illness of the individual

To prevent progression or metastasis; preventing the disease from progressing and spreading to another area from its location

Preventive nutrition; By paying attention to what we can do with nutrition we can protect from cancer

Not only in the field of oncology but whatever disease you have you should definitely meet with a dietician who is an expert in that field and carry out a "multidisciplinary" treatment plan of your current disease which will ensure that you have the process as comfortable as possible and increase the success rate in treatment. So what does multidisciplinary mean?

Who would be the members of the multidisciplinary team?

Multidisciplinary Team

It is called multidisciplinary when everyone does their job on a common issue without having to be concerned with what each other is doing. Medical therapy alone is insufficient for an individual to recover from any disease. Therefore the combination of different branches specialized in their field will be much more effective in the recovery of the patient.

Multidisciplinary Team Members;

Doctor

Dietitian

Nurse

Psychologist & Psychiatrist

Physiotherapist

Pharmacist