Başlamadan önce belirtmek isterim ki.. Vereceğim tüm bilgiler genel bilgiler olmakla birlikte; kanser ile beraber komorbidite durumuna (yandaş başka hastalıklar) kanser türü tutulumu gösterdiği yan etki ve semptomlara kişinin aldığı medikal tedavilere kemoterapiden bahsedeceğim için kemoterapi türüne göre değişmektedir. Bu yüzden kanserli bir bireyin ‘kendisine özgü bireysel’ beslenme tedavisinin planlaması açısından mutlaka “Onkoloji Diyetisyeni” ile görüşmesi gerekmektedir.
Kemoterapi sürecinde beslenme ile ilintili görülen yan etkilerden biride diyaredir (ishal). Bu süreci yönetmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekildedir;
Yağlı besinlerden kaçınılmalı
Haşlama ızgara veya fırınlama yöntemleri kullanılmalı
Şeker tüketiminden kaçınılmalı
Bağırsak motilitesini (hareketini) arttıracak besinler bu süreçte tüketilmemeli. Bu besinlere örnek olarak; lifli gıdalar kepekli ürünler meyve ve sebzelerden bazıları yeşil yapraklı sebzeler zeytinyağı gibi.
Patates püresi tuzlu kraker şekersiz muhallebiler beyaz ekmek erişte yumurta pişmiş havuç gibi besinler tüketilebilir.
Sıvı ve elektrolit kaybı olacağından yeterli sıvı alımından emin olmak için yeterli su tüketimi (kilo başı 0.35-0.50 cc) eğer tüketilemiyorsa mutlaka kayıp sıvı ve elektrolitlerin regaini (kaybın yerine konması) için doktoruna başvurmalı.
DIARRHEA
Before starting All the information I will give is general information; It depends on the type of chemotherapy other comorbid diseases the type of cancer its involvement its side effects and symptoms and the other medical treatments the person receives. Therefore a cancer patient should definitely meet with an "Oncology Dietician" in terms of planning the "individual" nutritional treatment.
One of the side effects associated with nutrition during chemotherapy process is diarrhea. Some points to be considered to manage this process are as follows;
Fatty foods should be avoided
Boiling grilling or baking methods should be used.
Sugar consumption should be avoided
Foods that will increase intestinal motility should not be consumed during this period such as fiber foods whole wheat products some fruits and vegetables green leafy vegetables olive oil.
Foods such as mashed potatoes salty crackers sugar-free puddings white bread noodles eggs cooked carrots can be consumed.
Since there will be a loss of fluid and electrolytes sufficient water consumption (0.35-0.50 cc per kilogram) to ensure adequate fluid intake if not consumed must definitely consult his doctor for the regain of the lost fluids and electrolytes (to replace the loss).