Kolajen son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiş özellikle kadınlar arasında sıklıkla tercih edilen takviyelerden biridir. Kolajen takviyesi ne işe yarar? Kolajeni kullanmalı mıyız? Kolajen hakkında tüm bilgileri bu yazıda sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Kolajen dokularda doğal olarak bulunur. Deri kemik kıkırdak ve tendon gibi farklı bağ dokularda bulunan ve memelilerde toplam proteinin yaklaşık %30’unu içeren lifli bir proteindir. Bağ dokuda bulunan çok önemli yapısal bir proteindir. Bağ dokuyu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumak temel görevidir. En fazla cilt sağlığı ve güzelliği ile bütünleşse de vücudumuzun bir çok yerinde bol miktarda bulunur. Cildin orta tabakası olan dermisin ise %70-80’ini oluşturur. Kolajenin 20 farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerin %90’ı tip 1 tip2 ve tip3’den meydana gelmektedir. Bu türler yapı ve işlev açısından birbirinden farklılık göstermektedir. Bu yüzden kolajeni takviye olarak kullanırken de amacımıza uygun olanı tercih etmemiz önemlidir.
Kolajen takviyesi ne işe yarar?
Bağ doku hücrelerinden doğal olarak salgılalan kolajen; artan yaşla birlikte doğal olarak azalmaya başlar. Sigara kullanımı stres kötü beslenme hareketsizlik ve kirlilik cildin esneklik ve canlılık özelliğinin azalmasına neden olur. Bu durumda ciltte kurumalar sarkmalar meydana gelebilir. Bu durumların önüne geçmek ve cildin canlı parlak olmasını sağlamak için kolajen takviyeleri kullanılmaktadır. Ancak bu takviyelerin söylendiği kadar etkili olduğuna dair yeterli kanıt yoktur.
Daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç var.
Bu takviyelerin işe yaradığına dair düşünceler olsa da bu konuda kanıtlanmış yeterli çalışma yoktur. Yapılan bir çalışmada kolajen takviyesi kullanan kadınların 8 hafta sonunda cilt elastikiyetlerinin arttığı ve kırışıklarında azalma olduğu görülmüştür. Bir başka çalışmada ise günde 1 gram kolajenin 12 hafta sonunda %76 derideki kuruluğu azalttığı %12 çizgilerde azalma olduğu %6 kolajende artış olduğu tespit edilmiştir. Ancak yine de uzun süreli kullanım sonuçları gösteren daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kolajeni nasıl kullanılmalıyız?
Farklı formları olan kolajenin etkili olması için mutlaka küçük yapıda ve çok miktarda olması gerekir. Emiliminin artması için 3000 daltondan küçük parçacıklı olmalıdır. Vücuttaki kolajenlerin %80-90’ı tip 1 tip 2 ve tip 3 grubuna aittir. Kolajenin diğer tipleri çok düşük miktarlarda özellikle kalp kası bağırsak mukozası bazal membran ve akciğergibi spesifik organlarda bulunur. Cildin %70’ini tip1 ve tip3 kolajen oluşturur. Bu yüzden eğer cildiniz için kolajeni tercih edecekseniz tip1 ve tip3 kolajen içerenleri tercih etmelisiniz. Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için de tip1 ve tip3 kolajen kullanmanız daha iyi olur. Eklemleriniz için kolajeni kullanacaksanız tip2 sizin için daha uygun olacaktır.
Kolajeni kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Yukarıda saydığımız tüm özelliklere ek olarak kolajeni kullanırken mutlaka bir uzmana danışmanız gerektiğini söyleyebilirim. Takviye olarak kullanılan kolajenin genellikle tavuk ve sığırlardan elde edildiği bilinmektedir. Son zamanlarda balıklardan elde edileni de daha yaygın kullanılmaktadır. Ancak hamile ya da emziren bir anneyseniz tavuk-sığır ve balık etine alerjiniz varsa mutlaka dikkatli olmalısınız. Aynı zamanda bazı kolajen takviyeleri çinko selenyum C vitamini hiyaluranik asit de içermektedir. Bu ürünleri tercih etmek daha faydalı olabilir. 30’lu yaşlardan sonra kullanımı önerilen kolajen 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3’er ay 50 yaşından sonra ise yılda defa 3’er ay tavsiye edilir.
Vücudumuzdaki kolajeni korumak için neler yapmalıyız?
Yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.
Vitamin mineral açısından eksik beslenme açlık kolajeni azaltır.
Düzenli egzersiz yapmak kolajen yapımını arttırır.
Sigara içmeyin.
Güneş ışınlarından korunun.
Kolajen içeren besinler hangileridir?
Et ve et suyu
omega3 yağ asitleri
yeşil yapraklı sebzeler
sarımsak
yumurta beyazı
yaban mersini ahududu böğürtlen gibi kırmızı renkli meyveler