İnsan vücudu sindirimi metabolizması ve vücut saati ile karmaşık bir uyum içinde çalışmaktadır. Kişilerin ne yediğinden çok ne zaman yediği bu nedenle büyük önem taşımaktadır. “Yemek saati kilomuzu nasıl etkiliyor” uzun zamandan beri tartışma konusu olan bu konuya bu hafta köşemizde yer vermek istedim. İster televizyonda ister gazetede isterse diğer sosyal medya gibi yerlerde olsun çok çeşitli bilgi kirliliği oluşmuş durumda. Acaba gece yemek yemek mi kilo aldırıyor ya da kilo vermek için sabah kahvaltı etmemek mi gerekir gibi bir çok farklı yazılar kafaları epey karıştırmakta.
Beslenme alışkanlığımızda doğru zamanlama büyük önem taşımaktadır. Vücudumuz 24 saat boyunca belli bir ritmdedir. Uyku saatimiz hormonlarımız ve metabolizmayı etkileyen fizyolojik yapımız böylelikle daha iyi çalışır ve bu bize vücudumuz açısından çok fayda sağlar. Farklı zamanlarda düzensiz yemek yeme uyku düzeninin bozuk olması kişilerin vücut ritmini bozmaktadır. Bu bozukluk kısa süreli olduğunda sağlığı pek fazla olumsuz etkilemez ama sürekli olduğunda kişilerde uzun vadede kilo alma tansiyon sorunları kan şekerinde ve kolesterol seviyesinde düzensizliklere sebep olabilmektedir.
Geceye nazaran gündüz yemek yeme ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalar göstermiştir ki bu şekilde beslenmek metabolizmamızı daha sağlıklı çalıştırmaktadır. Doğru zamanda yemek yeme hem metabolizmamızı hem kilomuzu korumamızı hem uyku düzenimizi sağlamakta ve kan şekeri ile kolesterol seviyemizi de doğru oranlarda tutmaktadır. Ve vücudumuz daha iyi bir şekilde formunu korumaktadır.
Aynı kaloriyi alan ancak katılımcıların yarısının gündüz yarısının gece yemek yediği bir araştırmada gündüz yemek yiyenlerin gece yemek yiyenlere oranla neredeyse 2 katı daha fazla kilo verdiği saptanmıştır. Kahvaltıda çok yiyenlerin kan şekeri ve kolesterol seviyesi diğer gruba oranla daha iyi seviyelerde bulunmuştur. Yine araştırmalar düzenli aralıklarla her gün aynı zamanlarda yemek yemenin kilo vermeyi %28 oranında hızlandırdığını göstermektedir.
Metabolizma sabah saatlerinde her zamankinden daha hızlıdır. Sabah ilk 1 saat içerisinde kahvaltı edilmelidir. Gün içinde özellikle öğle ve akşam öğünleri arasında mutlaka bir ara öğün yapılmalıdır. Uzun süreli açlıklar şeker ve açlık krizlerini tetikler. Akşam yemeği ise mutlaka yenilmelidir. Ancak akşam yemeği saati çok geç olmamalıdır. Geç yenilen akşam yemeği ve yatana kadar yapılan atıştırmalar kan şekeri dalgalanmalarına buna bağlı insülin direncine ve kalitesiz uykuya sebep olurlar.
Peki ne yapmamız gerekir. Uyku ve yemek saatlerimizi düzenli tutmak en önemli şeylerden biri olacaktır. Uyku saati 7-8 saat olmalıdır. Aynı zamanda yemek yeme saatleri günün 12 saatlik dilimine sığdırmak vücuda düzen ve dinlenme olanağı sağlar. Öğünleri düzenli bir şekilde almak özellikle uzun süreli açlıklardan kaçınmak akşam yemeğini yatmadan en az 3-4 saat öncesinde bitirmek ve saat 12’den geç yatmamak en iyi yöntemdir. Böylelikle vücudumuzda çeşitli mekanizmalar daha düzenli çalışacaktır.
SAĞLIKLA KALIN…..