Karbonhidratlar beslenmemizde çok büyük önem taşımaktadır. Günlük ihtiyacımız olan kalorinin yaklaşık %50-55’i karbonhidratlardan sağlanmaktadır. Yani gün içinde ortalama 1000-1200 kalori ihtiyacı olan bir bireyin 100-125 gr.ortalama karbonhidrat alması gerekmektedir. Bu da günlük 3-4 dilim tam tahıllı ekmek 2-3 porsiyon meyve ve 1-2 porsiyon sebzeye denk gelmektedir.
Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. O nedenle günlük almamız gereken enerjinin en az yarısını içermektedir. Buna ilave olarak vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri ayrıca prebiyotikleri de yeteri kadar sağlamaktadırlar. Karbonhidratların temel enerji kaynağı olmalarının yanında bol lif içerikleri nedeniyle de barsak sağlığı açısından büyük önemleri vardır. Tam tahıllı ürünler kuru baklagiller sebzeler ve meyveler vitamin-mineral içeriklerinin yanında iyi birer antioksidan ve lif kaynağıdırlar.
Ancak karbonhidratları aralarında yararlı ve zararlı karbonhidratlar olarak ayırmak daha doğru olacaktır. Basit karbonhidrat olan şeker ve ürünleri tam tahıllı ürünler lif içeren kuru baklagiller sebzeler ve meyveler kadar masum değildir. Şekerin fazla tüketilmesi fazla kalori alımına sebep olduğu gibi kana şekerin hızla geçmesi dolayısı ile insülinin kanda fazla yükselmesine buna bağlı olarak da kan şekerinin aniden düşmesine sebep olabilir. Bu da dengesiz insülin deşarjına ve buna bağlı olarak da şeker ve açlık krizlerine sebep olur. Ayrıca fazla şeker tüketimi kandaki insülinin artmasına sebep olacağından insülin fazlalığı da karaciğerde kötü kolesterolün (LDL) yapımını dolayısı ile de kan kolesterolünün artmasına sebep olacaktır. Sonuçta metabolik sendrom dediğimiz sorun ortaya çıkacaktır.
İşte bu nedenle karbonhidratları alırken tamamen kesmek yerine cinsine önem vermek daha doğrudur. Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hata yeteri kadar karbonhidrat almayıp protein ve yağ ile enerjiyi tamamlamaya çalışmaktır. Ancak yetersiz karbonhidrat alımı vücuttaki glikojen depolarının boşalmasına ve enerji olarak da proteinlerin kullanılmasına sebep olacaktır ki bu da kilo vermeyi sağlar ancak yağ kaybı yerine kas ve su kaybına sebep olur.
Yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyetler metabolizmayı hızlandırıp kilo vermeyi çabuklaştırmasına rağmen tartıda yağ kaybı pek az görülür. Eğer tartıda zayıf görünüyorsanız ancak aynada yüzünüz kollarınız zayıflıyor yağlı bölgeleriniz olan karın ve kalça bölgeleriniz zayıflamıyor ise doğru zayıflamıyorsunuz demektir.
Bunun yanında düşük karbonhidrat yüksek protein ve yağlı diyetler hızlı zayıflatırken kanda protein fazlası kemiklerden kalsiyum çekilmesine bağlı kemik erimesine böbreklerde taşa ve kan yağlarının yükselmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca diyetimizde önemli lif kaynakları olan karbonhidratların az tüketilmesi kabızlığa sebep olacağından kilo vermede sorunlara da yol açacaktır.
Yani burada önemli olan yeterli karbonhidrat protein yağ vitamin ve mineral alarak zayıflamaktır. Karbonhidratı tüketirken de doğru karbonhidratı diyete eklemek önemli olandır. Doğru karbonhidratlar kompleks karbonhidrat dediğimiz tam tahıllı ürünler kuru baklagiller sebzeler ve meyvelerdir. Tabiî ki bunların kişilerin ihtiyacına göre hesaplanarak tüketilmesi de gerekir. Aldığımız karbonhidrat fazla ise yararlı olanı tüketsek bile kilo aldırır
SAĞLIKLA KALIN…….