Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

FERMENTASYON VE FERMENTE GIDALARIN FAYDALARI

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Fermentasyon besleyiciliği çok olan besinlerin çabuk bozulmalarını önlemek için yapılan bir yöntemdir. Ayrıca sağlık açısından oldukça faydaları vardır. Fermente etme işlemi bir gıda maddesinin mantarlar bakteriler ve başka mikroorganizmalar tarafından genellikle ısı vererek oksijensiz ortamda bir nevi çürümesi işlemidir. Bunu yaparken birtakım enzimleri kullanır. Fermentasyonla besinlerin çabuk bozulması önlenir ve raf ömürleri uzar. Ayrıca fermente gıdalar tam anlamıyla yararlı bakterilerle doludur.

Fermantasyonun en sık kullanılan şekli laktik asit fermantasyonudur. Laktik asit bakterileri barsakta hastalığa sebep olan mikroorganizmaları kontrol altına alarak barsak florasını düzenler. Barsak florasında bulunan bakteriler belli bir denge içindedir. Bazı hastalıklar antibiyotik kullanımı gibi durumlar bu dengenin bozulmasına sebep olabilir. İşte bu durumda yararlı bakterilerin tekrar yerine konulmasında fermente gıdaların rolü çok önemlidir ve barsak sağlığı açısından büyük yarar sağlamaktadır.

            Fermentasyon ile besinlerin sindirilebilirliği B vitamini içeriği demir ve çinko gibi minerallerin biyoyararlılığı artabilmektedir. Fermente gıdalar ayrıca cilt parlaklığı ve parlak saç derisi için B12 vitamini folik asit ve biyotin gibi güzellik artırıcı besin maddelerini sentezlemektedir. Ayrıca sindirim sorunlarını düzeltebilmekte bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilmektedir. Fermentasyon ile meydana gelen yararlı bakteriler ayrıca probiyotik bakterilerdir. Önceki yazılarımdan birinde de anlattığım gibi probiyotik bakteriler sindirim sistemi sağlığını ve bağışıklığı desteklemektedir. Bunun yanında kalp damar hastalıkları kolon ve meme kanserleri gibi hastalıklardan koruyucu olabileceğini ileri süren ancak bilimsel verileri henüz net olmayan araştırmalar yapılmaktadır.

Fermente besinler yeterli ve dengeli beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Yine kilo korumada da çok yararları vardır. Bunlara yoğurt kefir peynir tarhana turşu boza şalgam gibi besinler en iyi örneklerdir.

Fermente besinlerden yoğurt çok miktarda protein kalsiyum D vitamini riboflavin Vitamin B6 B12 vb içerir. Ayrıca içerdiği laktik asit bakterilerinin kolesterolü düşürücü etkisi olmaktadır. Bu bakteriler kalın barsakta birtakım fenolik bileşikler (indol skatol) üreterek canlı dokuya zarar verebilecek ve kanser başlangıcına neden olabilecek bakterilere karşı koruyucu olabilmektedirler. Yine bağışıklık sistemini güçlendirici enfeksiyonları önleyicidirler ve kadınlarda hamilelik süresince kan basıncını düzenleyici etkiyi de gösterebilmektedirler.

Boza ise düşük alkollü bir içecektir. Ayrıca geleneksel Türk içeceği olan şalgam suyunda da laktik asit bakterileri bulunmaktadır. Şalgamda fermentasyon sonucu daha güzel bir kırmızı renk oluşmaktadır. Kefir de yine laktik asit bakterileri içeren fermente bir içecektir. Kalsiyum ve probiyotiklerle doludur. Bütün bu içeceklerinde aynı yararlı etkileri mevcuttur.

Bunların yanında yemeklerin yanında çok tercih edilen bir gıda olan turşular da yararlı bakterileri bolca içeren ve aynı yararlı etkilere sahip olan besinlerdir. Bu düşük kalorili besin C B vitaminleri gibi vitaminler içerir ve içerisinde kalsiyum magnezyum diyet lifi potasyum bakır vardır. Çiğ ve pastörize edilmiş turşular mükemmel bir laktobasil kaynağıdır. Turşuda gelişen iyi bakteriler vücudumuzu temizlemenin yanında detoks etkisi yapar. Ancak burada turşular bol miktarda tuz içerdiği için özellikle hipertansiyonu olan ve tuz kısıtlaması olan böbrek yetmezlikli hastalarda kullanılmamalıdır.

SAĞLIKLA KALIN……