Yaşam kalitemizi belirleyen en önemli şeylerden biri beslenmemizdir. Sağlıklı beslenmek çocukluk yaşlarından itibaren kazandırılması gereken alışkanlıklardandır. Çocuklukta ne kadar sağlıklı beslenirsek ileriki yaşlarımız da o kadar sağlıklı ve kaliteli olur. İlk 0-1 yaş aralığında ek besinlere geçmesi ile beraber bebeğin düzenli ve sağlıklı beslenmeye alıştırılması ileriki yaşlarda hayata ve kendine güven geliştirmesine de sebep olacaktır. Burada özellikle annelere büyük bir görev düşmektedir. Annelik dünyanın en karşılıksız en emek isteyen ve mesaisi hiç bitmeyen mesleğidir. Meşakkatli olduğu kadar mutluluğu da bir o kadar fazladır.
Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırarak sağlıklı kilo almalarını ve normal büyümelerini sağlayabiliriz. Çocuklar için en önemli kazanımlardan biri sağlıklı beslenme alışkanlığıdır. Bu nedenle büyüme ve gelişmeleri devam eden çocuklarda günlük alınması gereken kalori miktarı mutlaka verilmelidir. Enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gereksinimleri olan karbonhidrat protein yağ vitamin ve mineralleri içeren dengeli ve yeterli bir beslenme programı uygulamak gerekir.
Eğer kilolu bir çocuğunuz varsa en kısa sürede buna bir çözüm yolu bulmakta fayda vardır. Büyüme ve gelişme çağında oldukları için bu yaşta çocuklara zayıflama diyeti yerine sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı hazırlamak ve spora yönlendirmek en uygunudur. Bu dönemde kas ve iskelet sistemi gelişmekte olduğu için kilo alımını durdurmak ilk yapılacak şey olmalıdır.
Çocuklar her zaman kendi ebeveynlerini örnek alırlar. Anne ve baba ne kadar düzenli besleniyorsa çocuk da o kadar düzenli beslenecektir. Sofraya hep birlikte oturmak ve yemekleri seçmeden yemek çocukların da ileriki yaşlarda düzenli beslenmelerini sağlayacaktır.
Çocuğu sağlıklı beslenmeye alıştırmak için yapılacakları şöyle sıralayabiliriz. Öncelikle abur cubur besinlere alışkın olan çocuklara sağlıklı atıştırmalıklar verilebilir. İlk zamanlar dirense bile buna mutlaka alışacaktır. Örneğin çikolatayı seven bir çocuğu çikolatayı yasaklamak yerine evde kalorisi düşük çikolatalı atıştırmalıklar yapabilirsiniz. Yine ödüllendirme yöntemi de denenebilir. Çocuğu sağlıksız yiyeceklerle ödüllendirmek yerine eğlendirici ve eğitici oyuncaklarla sinema ya da tiyatro ile ödüllendirebilirsiniz. Ortalıkta sağlıksız atıştırmalıklar yerine masada meyvelerin durması çocuğun buna alışmasını daha da kolaylaştıracaktır. Gerçekçi hedefler ile çocuğa onun yapabileceği ve sevdiği egzersizler de yaptırabilirsiniz.
SAĞLIKLA KALIN…….