Avrupa Gıda Güvenliği Konseyi (EFSA) yetişkinlerde kadınlar için günlük 2 litre erkekler için ise günlük 2.5 litre su tüketimi önerisinde bulunuyor.
Hamile kadınlarda alınması önerilen total sıvı miktarı günlük yaklaşık 300 ml artarken emziren kadınlarda ise bu artış yaklaşık 700 ml olarak öneriliyor.
Bu önerilerin ortalama hava koşulları ve ortalama fiziksel aktivite için geçerli olduğunu bu şartların değişmesi halinde önerilen sıvı alımının da değişeceğini belirtmekte yarar var. Fakat dikkat edilmesi gereken ana nokta şu ki EFSA bu sayıları belirtirken SU DİĞER SIVILAR VE YİYECEKLERDEN VÜCUDA ALINAN TOTAL SU ALIMININ GÜNLÜK BU TUTARDA OLMASINI ÖNERİYOR. YANİ BU ÖNERİ GÜNLÜK 2 YA DA 2.5 LİTRE SU İÇMENİZ GEREKİYOR ANLAMINA GELMİYOR. Toplam vücudunuza tüm kaynaklardan bu miktarda sıvı girmesi öneriliyor demek.
Günde X litre su içmen lazım diyen diyetisyenler bu önerinizin maalesef BİLİMSEL BİR KAYNAĞI YOK . Lütfen insanlarda boşu boşuna takıntı yaratmayın artık. İçmek isteyen tabii yine X litre su içsin ama insanlar artık yeterince su içmiyorum diye kendini kötü hissetmesin.
Yeterince su alıyor muyum?
Hidrasyon konusunda ne durumda olduğunuzu anlamanın en kolay yolu idrar renginize bakmaktan geçiyor. İdrarın renksiz açık sarı olması yeterince sıvı alındığını gösterirken idrar renginin koyu sarı olması vücuda yeterli sıvı alınmadığını gösteriyor. Tabii bu değerlendirmeyi yaparken idrar renginizi değiştirebilecek B vitamini takviyesi ya da kırmızı pancar vb bir şeyler tüketmediğinizden emin olmakta yarar var. Bir de hafif düzeyde dehidrasyon susama hissi dışında halsizlik ve baş ağrısı olarak da kendini gösterebiliyor aklınızda bulunsun.