Yetişkinlikte sağlık için ergenlik döneminde beslenme alışkanlıkları büyük önem taşıyor…
11 yaşında başlayarak 18 yaşına kadar süregelen ergenlik döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları yetişkinliğin temeli niteliğindedir. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bu dönemde buna paralel olarak vücudun enerji ve besin ögelerine ihtiyacı artar. Bu dönemde düzensiz öğün öğün atlama ev dışında yemek yeme ayak üstü fast food tarzı beslenme kişiye özel hazırlanmamış şok diyet planlarını uygulayarak metabolizmanın bozulmasına sebep olma şekerli ve yüksek karbonhidratlı içeceklere ilgi duymak sık rastlanan sorunlardandır. Düzensiz ve dengesiz beslenmenin sebep olduğu obezitenin ( şişmanlık) temellerinin ergenlik çağında atıldığına dair birçok çalışma mevcuttur.
Ayrıca bir diğer sorun da bu dönemde güzellik ve yakışıklılık algısı magazin kültürünün de etkisiyle ergenlikte zayıf olmak anlamına geldiğinden bu dönemde bireylerde zayıf olmak ve zayıf kalmak uğruna yemekten kaçınma yediklerini kusma idrar söktürücü kullanma gibi birçok yanlış davranışa itmekte ve anorexia nervosa (psikolojik sebeplerden dolayı yemek yemekten kaçınma ) bulumiya nervoza ( kilo alma korkusu ile yediklerini kusma ) bigoreksiya ( erkeklerde vücudunu aynada sürekli olarak kassız görme kas kütlesini arttırmaya çalışma ) gibi birçok sağlık sorunlarını da beraberinde getirmekte yetersiz beslenmeye bağlı büyüme ve gelişme durmakta vücut direnci düşmekte ve birey enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmaktadır.
11-18 yaş aralığındaki bireylerin günlük besin ve enerji ihtiyaçları cinsiyetlerine yapmış oldukları etkinliklerin derecesine ve sürelerine göre farklılık göstermesine karşılık ortalama olarak bakacak olursak ;
Süt ve süt ürünleri ; 2 5 porsiyon( 1 porsiyon karşılığı ;1 bardak süt kefir ayran vb 30 gr peynir 3-4 yemek kaşığı yoğurt)
Et ve et ürünleri yumurta kurubaklagil ; 2 5-3 porsiyon ( 1 porsiyon karşılığı;1 yumurta 3 köfte kadar et tavuk yada balık 3-4 yemek kaşığı kurubaklagil)
Sebze ve meyve ; 3-4 porsiyon (1 porsiyon karşılığı;4-5 yemek kaşığı sebze yemeği 1 orta boy meyve)
Tahıl ve türevleri ; 6-8 porsiyon(1 porsiyon karşılığı;1 ince dilim ekmek 3-4 yemek kaşığı pilav ya da makarna avuç içi kadar ceviz fındık yada badem) kadar olması önerilir.
Miktarlarının dışında diğer dikkat edilmesi gereken husular ;
Güne mutlaka kahvaltı öğünü ile başlamak
Su içme alışkanlığı edinmek
Meşrubatlar asitli içecekler yüksek kalorili smoothıelerden ve hazır meyve sularından uzak durmak
Öğün atlamadan beslenmek 3 ana 2 ara öğün şeklinde
Özellikle ara öğünlerde süt kefir ayran meyve avuç içi kadar ceviz fındık badem gibi kavrulmamış yağlı tohumları tercih etmek.
Öğünleri televizyon bilgisayar karşısında yemekten uzak durmak
Yediklerimizi çok iyi çiğnemek
Günlük olarak en az 1 saat fiziksel aktivitede bulunmak