Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin beyinde bağırsaklarda trombositlerde bulunur; sinir hücreleri arasında elektrik sinyallerini taşıyan bir nörotransmitterdir. Vücudumuz tarafından üretilir.
Serotonin eksikliği belirtileri psikolojik olarak;
Kaygı ( anksiyete)
Ruh halinde düşüş
Güven eksikliği
Saldırgan ruh hali
Düşük cinsel dürtü
Hafızada zayıflık gibi belirtiler verirken
Kabızlık
Kilo alımında artış
Huzursuz bağırsak sendromu
Gibi fiziksel belirtiler verebilir. Unutulmamsı gereken bu durumların direk olarak düşük serotonin seviyesine bağlanmamalıdır.
Bağırsaklarda üretilen serotonin sindirim sistemi için kullanılırken beyinde üretilen serotonin merkezi sinir sisteminde kullanılarak uyku iştah hafıza duygu durumu cinsel istek gibi birçok işlevde görev alır.
Beslenme şeklimiz ve kalitesi sağlığımıza etkide bulunurken bazı besinler merkezi sinir sistemimiz üzerine etki ederek depresyon anksiyete uyku ve iştah gibi çeşitli etkilerede katkıda bulunur.
Vücudumuzda serotonin üretimini arttırmaya yardımcı önemli besinler ; muz kivi anans yer fıstığı domates bitter çikolata esmer pirinç buğday tohumu somon balığı uskumru ton balığı kırmızı et ay çekirdeği susam kaju yumurta peynir yoğurt yeşil yapraklı sebzeler nohu mercimek iken yapılan bazı bilimsel çalışmalar fazla miktarda kahve tüketiminin serotonin seviyesini düşürdüğü yönündedir.
Ayrıca yapılan birçok araştırma rutin yapılan fiziksel aktivitenin arttırılmasının beyindeki serotonin hormonu üretimi ve salınımını arttırdığı kanıtlanmıştır.