Çocukların beslenma alışkanlıkları ailenin beslenme biçimi sosyo-kültürel durumu çevresel faktörler gibi birçok durumdan etkilenir. Yetişkinlik döneminde sağlıklı bir birey olabilmeleri için çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır.
Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasında rol oynayan ebeveynler aile üyeleri veya yakın çevredeki bireylerin bu süreçte katı yasaklar koymadan ödül-ceza sistemi uygulamadan sınırsız hoşgörüyle birlikte çocuğun her istediğini yapma gibi davranışlardan uzak durarak süreci yönetmeleri gerekir.
GELİN MADDE MADDE YAPMAMIZ GEREKEN NOKTALARA GÖZ ATALIM :
1-) SAĞLIKLI KAHVALTI ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMALI
Sağlıklı beslenme alışkanlığı kahvaltıyla başlar. Çocuklarınıza her gün yumurtanın peynirin tam tahıllı karbonhidrat kaynaklarının bulunduğu besin ögelerinden dengeli kahvaltılar hazırlayın.
2-) BESLENME ÇANTASI HAZIRLAYIN
Eğer okulda sağlıklı seçenekler bulabileceği bir yemekhane varsa ara öğünleri için; eğer ana öğünler için okulda bir seçenek (yemekhane vb.) yok ise hem ana hem ara öğünler için beslenme çantasına uygun besinleri koymalısınız.
3-) BESLENME SAATLERİ VE AİLE SOFRASI
Gün içerisindeki beslenme saatleri belirli bir düzene oturtulmalı ve evde yenilen yemeklerde ailece sofraya oturmaya özen gösterilmelidir. Sofrada sıkıntı verici üzücü konuşmalar ve tartışmalar yapılmamalı tek tip besinleden uzak çeşitli besin gruplarını ( süt-yoğurt grubu sebze-meyveler ekmek-tam tahıllar et-kurubalagiller) içeren menüler hazırlanmalıdır.
4-) ÇOCUĞUNUZU SU TÜKETMEYE TEŞVİK EDİN
En sağlıklı içeceğin su olduğu bilincini çocuklarınıza aşılamaya çalışın. Okul çantasına akşamdan bir şişe su koymaya evde bulunduğu zaman diliminde de su içmeye teşvik etmeye özen gösterin
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.