Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kışın Vücudumuza Ne Olur? Kış Aylarında Beslenme

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Soğuk kış aylarında vücudumuzun kendini yenileyebilmesi için sabit bir vücut ısısına ihtiyacı vardır. Bunu başaramazsak bünyemiz birçok hastalığa açık hale gelir. 

Güneş ışınlarından mahrum kaldığımızda kendimizi halsiz ve bitkin hissederiz. Bunun sebebi güneş varlığında sentezlenen D vitamininin azalmasıdır. D vitamini eksikliği; depresyona enfeksiyonlara kalp damar hastalıklarına diyabet ve kanser riskine sebep olur. 

Kaliteli Protein Kaynaklarıyla Beslenmeliyiz

Proteinler vücut direncimizi yüksek tutar yaşamsal faaliyetlerimizin devamının sağlanmasında çok önemlidir. Kaslarımızı güçlendirir. Hormonlarımızın yapısına katılarak vücut dengemizi sağlar. Hasar gören hücrelerimizi onarır. Bünyemiz kışın daha fazla onarıma ve yenilenmeye ihtiyaç duyar bu yüzden kaliteli protein kaynaklarının günlük beslenmeye eklenmesi çok önemlidir. Et tavuk balık yumurta süt ürünleri baklagiller kabuklu kuruyemişler en önemli protein depolarıdır. Balık içerdiği omega 3 ile kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır.

A ve C  Vitamininden  Zengin Beslenilmeli

Antioksidan özelliği olan A ve C vitaminleri vücut savunmasında görev alırlar. Bu vitaminlerden zengin havuç brokoli kabak lahana karnabahar maydanoz gibi sebzeleri ve portakal mandalina kivi nar elma greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. C vitamini demirin hücrelerde daha kolay kullanılmasını sağlar. Bu yüzden demir içeren besinler C vitamini ile birlikte tüketilmelidir.  Vücudumuzda depolanmadığı için günlük C vitamini alınması gerekir. 

OLMAZSA OLMAZLAR 

Karabiber;  potasyum manganez demir A ve C vitaminleri içerir. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

Tarçın;  Diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur ve vücudu mikroplara karşı korur.

Zencefil; vücut ısısının dengede tutulmasında ve hazımsızlıkta etkilidir. 

Zerdeçal; içeriğindeki kurkumin maddesi sayesinde vücut ısısını arttırır ve zayıflamaya yardımcı olur. 

Acı Biber; Kırmızı acı biber metabolizmayı hızlandırır. Mide hastalığı olanların çok miktarl tüketmekten kaçınması gerekir.

Ihlamur; enfeksiyonel hastalıklarla mücadelede birebirdir ve kaygı problemini azaltmakta yardımcıdır .

Soğuk Hava Cildin Korunma Mekanizmasını Zorlaştırır  

Vücudumuz soğuk havada ısı kaybını önlemek için deri yüzeyindeki kan damarlarının çapını daraltır. Cildin koruma fonksiyonu bozulur. Önemli olan cildi içeriden beslemektir. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini hücre zarlarını serbest radikallerin oluşturduğu hasarlardan korur. En çok yeşil sebzeler zeytin ceviz fındık badem fıstık kuru kayısı kivi buğday yulaf ve mangoda bulunur.