Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Şeker Tüketimini Önlemenin 8 Yolu

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Şeker tüketimini önlemenin 8 yolu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız şeker tüketimini önlemenin püf noktalarını anlattı.

Şeker tüketimini önlemenin 8 yolu

Sağlıklı ve yeterli beslenme anne karnından yaşlılığa kadar her dönemde oldukça önemlidir. Çocukların yetişkinlik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşması ve ortaya çıkabilecek kronik hastalıkların önlenmesi için ilk temeller aile desteği ile atılır. Çocuklar bebeklik dönemlerinden sonra anneden bağımsızlaşmaya başlar. Özellikle şeker tüketimiyle ilgili bilinç yaratmak bu dönemde çok önemlidir.

Günlük tüketim 5 küp şekeri geçmemeli

Çocuklar ben duygusunun geliştiği dönemde kendi besin seçimlerini yapmaya başlar okul dönemlerinde çocukların beslenme davranışları aile kontrolünden uzaklaşır. Bu dönemde genellikle ön planda sağlıklı besinler yer almaz ve çocuklar arkadaşlarını rol model alır. Bireylerin tatlıya olan duyarlılıkları doğuştandır bu nedenle özellikle küçük yaşlarda şekerli besinlerin tüketimi daha fazla olur. Şekerin olası zararlarından korunmak için bebeği tatlıyla geç tanıştırmakta fayda vardır. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisine göre şekerden gelen enerji günlük alınan enerjinin yüzde 10'unu ve çocuklarda şeker tüketimi günlük 5 küp şekeri geçmemelidir. Yapılan bir araştırmada çocukların 4 yaşından 10 yaşına kadar olan süreçte toplamda 5500 adet küp şeker tükettiği görülmüştür.

Şeker tüketimini önlemenin yolları

- Etiket okumayı alışkanlık haline getirin ve çocuklarınıza aşılayın. Besin etiketlerinde yer alan fruktoz şurubu mısır şurubu dekstroz kahverengi şeker gibi ifadelerin aslında birer şeker olduğunu unutmayın.

- Hazır meyve suyu gazlı içecekler şekerli-aromalı shakeler yerine su ev yapımı soğuk meyve çayı ayran tercih edin. Su tüketimini artırmak için limon elma dilimi nane yaprağı içeren suları tercih edebilirsiniz.

- Günlük 1 bardağı geçmeden taze sıkılmış meyve suları veya şekersiz kompostolar tüketilebilir. Katkı maddesi olmadan hazırlanmış olan taze sıkılmış meyve suları hem çocukların vitamin-mineral tüketimini artırır hem de vücut için gerekli olan şeker meyvelerde bulunan fruktozdan (meyve şekeri) karşılanır.

- Şeker ve şekerli besinler ödül olarak tercih edilmemelidir. Çocuklara besinler kesinlikle ödül olarak verilmemelidir. Bu durum sağlıklı beslenme davranışı kazanamamalarının en büyük nedenlerinden biridir. Çocuklara ödül mekanizması olarak sunulan şeker ve çikolata zamanla çocukların beyninde yararlı besin algısına dönüşür.

- Çocukların rol model aldığı kişiler şeker tüketimine dikkat etmelidir. Çocuklar 1 yaşından itibaren anne ve babalarını rol model aldıklarından ebeveynlerin yemek yeme davranışları direkt çocuklara yansır. Bu nedenle anne ve babalar tüm yeme davranışlarına dikkat etmelidir. Evde şeker yerine yenebilecek kuru meyve meyveli toplar gibi sağlıklı alternatifler bulundurulmalıdır.

- Gün içerisinde şeker tüketimini azaltmanın bir yolu da protein içeren kahvaltılardır. İyi bir kahvaltı vücudun açlık mekanizmasını dengeler ve tatlı krizlerini önler. Bu yüzden yumurta peynir ceviz/zeytin tam tahıllı ekmek mevsim sebzelerinin bulunduğu dengeli bir kahvaltı iyi bir seçenek olacaktır.

- Beslenme eksiklikleri şeker isteğini arttırır bu nedenle eksiklik görüldüğünde vitamin mineral omega-3 yağ asidi desteği mutlaka alınmalıdır.

- Çocukların şeker tüketimini azaltmak için evde kolay ve eğlenceli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Besleyici bir değeri olmayan kek kurabiye ve pastalar yerine kuru meyveler fındık ceviz badem veya yulaf unu tam buğday unu içeren sağlıklı tatlılar tercih edilmelidir.