Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Selülit Nedir? Neden Oluşur? Selülitten Nasıl Kurtulabiliriz?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Diyetisyen Rumeysa Gök - Beslenme ve Diyet Merkezi

SELÜLİT NEDİR NEDEN OLUŞUR?

Selülit cilt yüzeyinde çukurlu - tümsekli portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olan ve genellikle kalça uyluk ve karın bölgesini etkileyen lokalize bir estetik cilt problemidir. Selülit deri altı yağ dokularının aşırı gelişmesiyle dolaşımda baskı oluşur. Oluşan baskıdan dolayı deri altındaki dokularda sıvı birikimi ve yeterince beslenememe durumu ortaya çıkar. Bu durum deri üzerinde portakal kabuğu görünümündeki çökmelere yol açar. Sanılanın aksine  sadece kilolu insanlarda görülmez her insan da görülebilir. Bu durum selülitin basit bir şişmanlık sorunu olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Erkeklerde selülite sebep olan östrojen hormonu yüksek derecede değildir. Erkeklerin deri kalınlıkları ve elastikiyeti daha fazla iken kadınlarda bu durum tam tersi bir özellik gösterir.



Aşırı derecede tuz yağ ve şekerli gıdaların alınması vücutta birikimlere neden olacaktır. Bunun dışında genetik stres hormonal dengesizlikler doğum kontrol hapları kullanımı damar yetmezliği gibi durumlarda da selülit oluşabilir.

SELÜLİTTEN NASIL KURTULABİLİRİZ?

SPOR YAPMAK: Selülite karşı en etkili spor tempolu yürüş ve yüzmedir Fakat spor yapmak tek başına yeterli bir çözüm değildir. Çünkü selülit bir hastalıktır. Vücudun sadece belirli bir kısmını çalıştıran ve düzensiz yapılan sporlar işe yaramaz.

BESLENME TEDAVİSİ: Selülitten kurtulmak için bilinen en güvenilir yöntem beslenmedir. Doymuş yağların kullanımı yanlış pişirme ve kızartma yöntemleri aşırı şeker ve tuz sağlığı olumsuz etkilediği gibi selülite de yol açıyor. Bu besin ve yöntemler yağ hücrelerini arttırarak dokularda su toplanmasına neden olurken vücudun atıklardan temizlenmesini önlüyorlar.

Alkolden mümkün oldukça uzak durulmalıdır çünkü alkol kanda yağa dönüşür ve vücutta yağ olarak depolanır.

Yanlış beslenme alışkanlıklarının uzun vadede sürdürülmesiyle selülitler kalıcı hale gelir. Bu süreçte tüketilmesi gereken en temel şey sudur; Su vücudun kaybettiği esnekliğin kazanılmasında rol oynar sarkmaları ve vücutta su toplanmasını önleyerek selülit oluşumunu engeller. Ayrıca yağın istenmeyen durumlarda depolanmadan yakılmasını sağlar.

Selülitten kurtulmak için kısa vadede hızlı bir şekilde kilo vermeye çalışmak yanlıştır. Normalden hızlı zayıflama sağlığımızı ve cildimizi olumsuz etkiler.

Aşırı çay ve kahve tüketimi idrar kaybıyla vücutta su dengesini olumsuz etkileyerek dolaşımı bozmaktadır. Bu durum sigara için de geçerlidir. Sigaranın içindeki nikotin ve diğer kimyasallar damar yapısını bozar vücutta enfeksiyon yaratır. Ayrıca sigara içen kişilerde C vitamini ve diğer tüm mineral vitamin ihtiyacı arttığından yetersiz beslenen kişilerde kolajen yapı hasara uğrar. Böylece selülit oluşumu kolaylaşır.

 C vitamini vücutta kolajen yapımını ve bağ dokuyu destekler. Bu yüzden selülit tedavisinde en önemli besin öğesidir. Ananas greyfurt domates yeşil biber kuşburnu lahana ıspanak mandalina gibi besinler önemli C vitamini kaynaklarıdır.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve havuç bal kabağı gibi turuncu sebzelerde bulunan lutein de cilt elastikiyetini destekler. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olup damar yapısının korunmasında etkilidir.

Omega-3 yağ asidini içeren gıdalar damar gevşetici etkilerinden dolayı dolaşımı düzenler ve enfeksiyonlara karşı savaşır. Balıklar sardalya somon keten tohumu chia tohumu semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler Omega-3 içerirler.