Hiç şüphesiz ani hava değişimleri bizi hastalıklara karşı güçsüz kılıyor. Bir de vücut direncimiz düşükse grip nezle soğuk algınlığı gibi hastalıklar kaçınılmaz oluyor. İşte tam da bu hava değişimlerinde bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaç gibi besinlere ihtiyaç duyuyoruz. A vitamini antioksidan özelliğiyle hücrelere zarar veren serbest radikallere savaş açar. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitaminini portakal gibi turunçgillerden limon maydanoz biberden alabilirsiniz. Antioksidan özelliği gösteren bir diğer vitamin ise E vitaminidir. Bitkisel yağlarda fındık ceviz gibi yağlı tohumlarda yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bağışıklık sistemini destekleyicidir.
Kış mevsiminde sofralarımızın vazgeçilmezi olması gereken sebzeleri sizler için sıraladık; PIRASA İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudun kronik hastalıklara neden olan serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur. Flavonoid içeriği ile damar sağlığını korur ve rahatlatır. Ayrıca yüksek K vitamini içeren pırasa kemik sağlığı ve kan akışını düzenlemeye yardımcı olur. Pırasada bulunan lutein ve zeaxanthin göz hücrelerini oksidatif strese karşı korur. Hamilelik döneminin önemli bileşeni olan folat kaynağı olması açısından da gebelikte en azından haftada bir-iki kez alımı önemlidir. LAHANA İçeriğinde B C ve E vitaminleri bulunan lahana aynı zamanda güçlü antioksidan özelliği ile kış hastalıklardan korunmada yardımcı olur. Son zamanlarda yapılan araştırmalar prostat kanserini önlemede önemli etkisi olduğunu savunuyor. Pırasadaki gibi güçlü C vitamini içeriği de hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. Zengin lif kaynağı bulundurması sebebiyle mide ve bağırsak sağlığını korumada etkilidir. Özellikle kabızlık şikayeti olanlar rahatlıkla tercih edebilir. Zengin posa içeriği sayesinde tokluk süresinin uzamasına ve bu sayede kilo kontrolünde tercih sebebidir. Aynı zamanda vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. KARNABAHAR C vitamini ve folik asitten zengin olan karnabahar; meme mide ve kalın bağırsak kanserine karşı korunmada yardımcı olur. Demir açısından zengin olması sebebiyle kansızlığa bağlı oluşabilecek halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların hissedilmesini azaltır. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki oluşturur. Kalsiyum içerdiğinden özellikle ihtiyacın arttığı büyüme çağında gebelik ve emzirme dönemi ile yaşlılıkta sofralarda sıklıkla yer verilmelidir. BROKOLİ C vitamininden zengin olan brokoli aynı zamanda yüksek oranda B kompleks vitamini ve yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sebeple tok tutuculuğu açısından diyet yapanlara alternatif olabilir. Göz sağlığı için de önemli olan vitamin ve mineralleri içerir. Tadından hoşlanmayanlara değişik soslarla birlikte brokoliye şans vermelerini tavsiye ederim. ISPANAK A B ve K vitamininden zengin olan ıspanak kan pıhtılaşmasında önemli rol taşır. Demir fosfor ve kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Osteoporozu (kemik erimesi) önlemede etkendir. Sindirim sistemini rahatlatır. Folik asit ve magnezyumdan zengin olduğu için migren hastaları sık sık tüketebilir. BALKABAĞI Alfa ve beta karotenden zengin olan balkabağı bu sayede güçlü bir A vitamini kaynağıdır. A vitamininin en önemli özelliklerinin başında göz sağlığı gelir. Ayrıca C vitamininden zengin olmasıyla da bağışıklığı güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Yüksek lif içeriği ile hem kalp sağlığını hem de bağırsak sağlığını korumaya yardımcıdır.
|
Bağışıklığınızı Güçlü Tutmak İçin;
1. Mevsim sebze ve meyvelerini eksik etmeyin
2. Soğan ve sarımsak olmazsa olmazınız olsun
3. Düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterin
4. Bol su tüketin.
5. Fermante besinlere mutfağınızda yer açın. Yemeklerden sonra 1 tatlı kaşığı elma sirkesini bir miktar suya katarak içebilirsiniz.
6.Her gün 1 bardak kefir tüketin.
7. antibiyotik kullanmanız gerekirse devamında bir süre probiyotik desteklerden yararlanabilirsiniz.
8. Haftada 2 gün balık tüketin
9. Uykunun önemini unutmayın.
10. haftada 100 – 120 dakika doğada vakit geçirin.