Deneysel bulgular bağırsaklarımızda bulunan yararlı mikroorganizmalar ile aldığımız ilaçlar ve vücudumuzun yediğimiz besinlerden yararlanması kilo verme ve enerji düzenlenmesi arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.
Bağırsaklarımızdaki bakteri yoğunluğu bir çok şeyi etkilediği gibi kilo verme durumumuzu da etkiliyor;
Obezite ile birlikte bağırsaklarımızdaki ‘Firmicutes’te artış ‘Bacteroidetes’te ise azalma meydana geliyor. Basitçe anlatacak olursak belli bir bakteri dengesi olması gerekirken obezite ile bu denge bozuluyor ve bazı bakterilerin yoğunluğu artarken diğer bakterilerin yoğunluğu azalıyor.
Bununla ilgili 12 şişman ve 5 zayıf gönüllü birey ile yürütülen bir çalışmada şişman bireylerin bağırsaklarında zayıflara oranla daha fazla ‘Bacteroidetes’ ve % 90 oranında daha az ‘Firmicutes’ e rastlanmış.
1 Yıllık düşük karbonhidrat ve düşük yağlı bir diyet ile kilo kaybı sağlarken bu mikrooganizma yoğunluğu oranın tamamen değiştiği sonucuna da varmışlar. Yani doğru bir diyet ile birlikte bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerimizin sayısını istediğimiz yönde değiştirebiliriz
Yüksek yağlı bir diyet özellikle doymuş yağdan zengin ise bağırsakta inflamasyona neden olabilcek bakteri yoğunluğunu artırdığı biliniyor.
“Su içsem yarıyor” durumu tamda bu durum ile alakalı olabilir. Bağırsaklarınızdaki bakteri yoğunluğu ne yönde değişiyor bunu irdelemek gerekebilir. Çünkü bu durum kilo vermenizi özellikle yağdan kaybetmenizi etkiliyor olabilir.