Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Vejeteryan Beslenme Sağlıklı Bir Beslenme Modeli Midir?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Herkese merhaba bugünün konusu vejeteryan beslenmesi

Vejeteryanlık Batı ülkelerinde artış gösteren; kalp hastalığına bağlı ölüm ve kanser riskini azalttığı bildirilen bir beslenme biçimdir. Vejeteryan diyetler genellikle kırmızı et çeşitlerinin tavuk balık ve deniz ürünlerinin diyetten çıkarıldığı bir beslenme biçimi olarak tanımlanmaktadır. Bu diyet düzenini benimseyenler ise kadınlarda daha fazla görülmekte.

Peki bu beslenme modeli tamamen sağlıklı mı?

Vejeteryan bireyler; genel olarak tahıllar yağlı tohumlar kurubaklagiller meyve ve sebzeleri yüksek miktarda tüketmektedirler. Buda; karbonhidrat omega 6 posa folat C E vitamini magnezyum gibi besinleri diğer bireylere göre daha fazla almasına neden olmaktadır. Bu besinleri fazla almalarının yanı sıra et ürünlerinden kısıtlı bir diyet ile de protein omega 3 B12 çinko ve kalsiyum gibi besin ögelerini de daha az almış oluyorlar ve böylelikle çoğu zaman yetersizlikle sonuçlanmaktadır.

Protein kalitesi besinlerin aminoasit içerikleri ve sindirilebilirliklerine göre değişebiliyor. Bitkisel protein içeren besinlerin ise bu değerleri oldukça düşük. Örneğin et ve balığın protein sindirilebilirlik skoru %92 iken buğdayın ve pirincin %42-44 lerde. Ve bazı sınırlı aminoasitleri içeriyorlar. Sadece tahıllardan sağlanan protein ile Lizin eksikliği oluşabilir. Bu nedenle diyetlerine bolca kurubaklagil ve soya proteini eklemekte fayda var.

Omega-3: balık tüketimi sınırlı olduğundan eksikliğinin görülmemesi için diyetlere chia tohumu ketentohumu ceviz ve yumurta tüketimini de artırabiliriz.
B12 vitamini; yapılan çalışmalara göre özellikle veganlarda B12 seviyelerinin düşük olduğu homosisteyin seviyelerinin ise yüksek olduğu bildirilmiş B12 daha çok hayvansal kaynaklarda bulunduğundan tüketilemiyorsa supleman desteği ile eksikliği giderilmeli.

Sonuç olarak Vej. Beslenmesi; sebze meyve ve tahıllara dayalı olduğundan sağlıklı gibi görünse de uzun vadede bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine yol açabilir. Eksikliğin iyi tespit edilip takviye alınması şart.

Bir Diyetisyen kontrolünde İyi yönetilmiş bir vej. diyeti ise herhangi bir sorun teşkil etmeyebilir.