Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Başkasının Yemeğini Çöpe Atıyorsun

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Tüketiminizin; size sizden binlerce kilometre uzaklıktaki insanlara ve daha da kötüsü yaşadığımız Dünya’ya zarar verdiğinin farkında mısınız? Pekiyi yediğinizin başkasını ilgilendirdiğini söylesem ne düşünürsünüz?

Bazen sevdiğimiz kişilerle toplanır onlarca çeşidi kişilere sunar ve tüketiriz. Sadece bir çeşit yemek değil etlisi olur. Sadece bir çeşit tatlısı değil şerbetlisi olur. Sadece bir çeşit içeceği değil gazlısı ve şekerlisi de olur. Günler yapar ve sadece bir çeşit börek poğaça değil kıymalı patatesli börek yapar yanına lor peynirli ve kıymalı poğaçasını da ekleriz. Tüm bunları yaparken sağlığımızın iyi olmasını bekleriz ve ‘’aman dünyaya bir kere geleceğiz’’ telkini ile nelere sebep olduğumuzu düşünmeden sadece tüketiriz. Evet biz dünyaya bir kere geleceğiz ama dünyada canlılık 3 9 milyar yıldır devam etmekte ve halen etmektedir. Maalesef ‘’benim yaptığım başkasını ilgilendirmez’’ cümlesinin doğruluğu belki de sadece burada yanlış olmaktadır.

Yediğiniz başkasını ilgilendiriyor. Çünkü her 1 dakikada 3 çocuk açlık yüzünden hayatını kaybediyor.

Yukarıdaki fotoğrafı çeken kişi çocuk öldükten sonra intihar etti. Aslında biz bunu görmüyoruz ama her dakika 3 çocuğu görmeden ve bilmeden ölüme götürüyoruz. Nasıl mı? Okumaya devam edelim.

2020 Küresel Beslenme Raporu’na göre şu anda dünyada 820 milyon insan açlıkla karşı karşıyadır. Bu değer her 9 kişiden birinin aç olması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda dünya nüfusunun 3’te birinden fazlası yani 2 milyardan fazla insan obez veya kiloludur.

Böylesine adaletsiz bir dünyayı kimse istemez sanırım. Bir tarafta fazla yemek ve fazla yerken aslında yetersiz beslenerek hasta olup ölümle karşı karşıya olan milyarlarca insan bir diğer yanda yemek bulamamaktan ölümle karşı karşıya olan milyonlarca insan!

Fazla tüketerek en tehlikeli ilk 10 hastalık içerisinde olan kalp damar hastalıkları kanser şeker hastalığı yüksek tansiyon gibi problemler baş gösteriyor. Bu hastalıkların ilişkili olduğu obezite (fazla yağlanma) hastalığının artık önemini öğrenmiş olmamız gerekir.

İsraf ederek hem kendi sağlığımıza hem de başkasının sağlığına zarar veriyoruz.

Dünyada ve ülkemizde ciddi anlamda tüketim çılgınlığı mevcut. 2018’de açıklanan israf verilerine göre ülkemizde 1 günde 95 milyon ekmek üretiliyor ve 6 milyonu çöpe gidiyor.

Dünyada yenilen 3 tabak yemeğin 1’i çöpe gidiyor. Baktığımızda genel anlamda ortalama almamız gereken kalorinin neredeyse 2 katını tüketiyoruz. Sadece ABD ve Avrupa ihtiyacı kadarını tüketseydi şu anda dünya 3 kez daha doyardı. Veri ciddi. Ne kadar önemli olduğunu anlamalıyız. Çünkü 2050 yılınca dünya nüfusuna 2 milyar insanın daha ekleneceği ön görülüyor. Bu bağlamda besin yetersizliği yaşanacağı aşikar. Kaynaklarımızı düşünmeden tüketiyoruz ve sadece kendimizi düşünerek geleceği kendi ellerimizle yok ediyoruz.

Dr. Ren Wang gıda israfını şahane bir şekilde betimlemiştir.

Gıda atıklarının bir ülke olduğunu düşünürsek Çin’den daha büyük bir alana yayılacağını söylemiştir. Bu hayali ülkenin en büyük su tüketicisi olacağını ve 3. Büyük sera gazı üreticisi olarak dünyaya ciddi zararı olacağını da eklemiştir.

İsrafın boyutu büyük! Farkındalıklı olmamız gerekmektedir. Sadece yemek deyip geçmemeliyiz. Elimizden ne gelir derseniz hemen sıralayalım:

İhtiyacınız kadar alışveriş yapınız.

Evde kalan fazla ekmeği değerlendirin. Dondurucuda saklarsanız ekmeğin bozulmamasını sağlayabilir ve ardından değerlendirmek daha kolay olacaktır.

Haftalık olarak alışveriş listenizi kişilerin ihtiyacı olan miktara göre planlayınız. Böylelikle ekonomik israfı da önlemiş olabileceksiniz.

Ülkemizde yetişen ürünlere mutfağınızda yer verin. Sağlığınız ve cebiniz için en uygun olanı budur.

Bir beslenme uzmanı olarak da uygulamış olduğum diyet tedavilerinde de bunu göz önünde bulunduruyorum. Böylece hem sağlık ve hayat kalitesini artırıyor hem de çevremize yararımız oluyor. Diyet kesinlikle basit bir kağıt parçası değildir. İçerisinde oluşturulan program sizin sağlığınızı iyileştirerek aslında birçok konuda yarar sağlamaktadır.

Bir sonraki hafta sizlere evde fazla olan besinlerle neler yapabiliriz tarifler şeklinde sunacağım.

Haydi hepimiz kollarımızı sıvayalım ve herkes için daha yaşanabilir bir dünya oluşturalım.

Sağlıkla…