Herkese selamlaaarrr
Peki neden bağımlılık diyorum?
2018 Dünya Kahve Tüketim Raporu’na göre Türkiye’de son 5 yılda kahve tüketimi %13 2 artış göstermiş ve kahve tüketimi 93 9 bin tona ulaşmış.
İlk defa kahve tüketimi kişi başı yıllık 1 kilogramı aşarak 1 1 kilogram olmuş.
Listenin başında da yıllık ABD Brezilya ve Japonya var.
Peki öncelikle biraz kahveden bahsedelim. Kahve Nedir?
Kahve aslında bir tür meyve. Kavrulan kahve çekirdekleri küçük kirazlara benzeyen kırmızı bir meyvenin çekirdekleri.
Kahve kelimesi de ilginç ama şarap anlamına geliyor.
Peki bu kahve nasıl bulundu?
Efsaneye göre kahve Etiyopya'da keçiler tarafından keşfedildi.
Bir keçi çobanı garip bir ağacın meyvelerini yiyen keçilerinin tüm gece uyanık kaldıklarını ve enerji dolu olduklarını görmüş.
Çoban bir grup keşişe haber vermiş ve keşişler bu meyveden kendilerini ibadet sırasında uyanık tutacak sıcak bir içecek yapabileceklerini görmüşler ve kahve bulunmuş.
Peki kahvenin faydaları neler?
Antioksidan aktivitesi yüksek olduğu için bağışıklık sistemini destekler yaşlanmayı hızlandıran hücre hasarından korumaya vücuda yardımcı olur.
Hepimizin bildiği gibi en büyük tercih etme nedenimiz enerji seviyemizi ve sportif performansları artırmaya yardımcı.
Geldik en can alıcı kısma. Ne kadar kafein almalıyız/alabiliriz?
Yetişkinlerde 300 mg kafein alımı çocuklar için kg başına 2 mg kafein alımı güvenli ve sağlık riski oluşturmayan orta düzey kafein tüketimi olarak tanımlanmaktadır.
300 mg kafein için de:
ü 3-4 kupa filtre kahve
ü 5-6 kupa çözünebilir kahve
ü 6-7 kupa çay
ü ve tatlı severler için 400 gr bitter çikolata olarak düşünülebilir.
Yani gün içerisinde 3 kupa çözünebilir kahve 2 kupa çay ve 80 gr çikolata tükettiğinizde orta düzey kafein tüketmiş oluyorsunuz.
Pekiii kahve bağımlısıyım veya daha az tüketemiyorum diyenler için fazla kafein tüketiminde neler oluyor diyorsanız şimdi o kısma geldik.
Infertilite yani kısırlık.
Yapılan birçok çalışmada günde 300 mg dan daha fazla kafein alımının gebe kalmayı geciktirdiğini bulunmuştur.
Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek kadının doğurganlık oranını azaltabiliyor ve yumurtlamayı olumsuz etkiliyor.
Kalp problemleri.
Kafein kan basıncında ani yükselmelere sebep olur. Bundan olayı düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Kemik kaybı.
İdrarla kalsiyum atımını arttırır. Bu yüzden kafeini fazla alıyorsanız kalsiyum zengini besinlerden bol miktarda tüketmeye dikkat edin.
Kafein idrara çıkışı arttırır.
Kafein alımı arttıkça sıvı atım miktarı artar. Bu durum erkeklerde prostat problemleri ile ilişkili olabilir.
Uyku düzensizliği.
Kahve gerçek kafein bağımlılarının uykusunu kaçırmak ama fazla kafein alımı uykuya dalmayı zorlaştırır veya uyku süresini azaltabilir. Duygu durumu. Gerginlik ve asabiyete sebep olabilir.
Aşırı kahve tüketen bireyler kahveyi aniden keserlerse ilk birkaç gün baş ağrısı gerginlik uyuklama gibi semptomlarla karşılaşabilirler. Bu durumda yavaş yavaş azaltarak bırakmak daha sağlıklı olacaktır.
Neyde ne kadar kafein var?
ü Kahve kafeinin en önemli kaynağı.
150 ml kahvenin kafein içeriği kavrulmuş ve öğütülmüş kahve için 80 mg
kahve için 65 mg
kafeinsiz kahve için 3 mg
cappuccino için 100 mg kabul edilmiştir.
Kafeinsiz kahve nasıl yapılıyor?
Kafeini ayırma işlemi ilk kez yine bir Alman tarafından tesadüfen keşfedilmiş. 1903'te deniz yoluyla kahve çekirdeği ithal ederken kargoya deniz suyu sızmış bu durum kahvenin tadını etkilemese de kafeinin ayrışıp akmasına neden olmuş.
Alman bunu üretim sistemine uygulayarak kafeinsiz kahve doğurmuş.
Ancak şuan hala böyle ayrıştırılmıyor ve kahve firmaları bu işlemi de kendileri yapmıyor. Sadece bu iş için kurulmuş şirketler var.
Peki son olarak ne diyebiliriz?
Günlük alınabilecek maksimum kafein için; kahve tüketiminizi günlük 2 fincanla sınırlı tutmanız sağlık için olumlu olacaktır. Kafeinsiz kahve tüketiyorsanız bu ölçü biraz daha arttırılabilir.