Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Aslında Zararsız Olan 19 Gıda Katkı Maddesi

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Gıda katkı maddeleri bir besine; besinin renk koku tat ve uzun raf ömrünün korunabilmesi gibi nedenlerden kaynaklı eklenen maddelerdir. Adını bile telaffuz edemediğimiz birçok gıda katkı maddesi şu an raflarda bulunan birçok ürünün içerisinde yer alıyor. Her biri birbirinden korkutucu gözüken bu gıda katkı maddelerinden zararsız olanları da var.

Tokoferoller

Tokoferol bir üründeki yağların katılaşmasını önlemek için koruyucu olarak kullanılan E vitaminidir.

Keçiboynuzu Zamkı

Keçiboynuzu zamkı keçiboynuzu ağacının tohumlarından üretilir. Yoğurt ve krem peynir gibi gıdalarda koyulaştırıcı olarak kullanılır.

Ksantan Gamı

Kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Çok hassas sindirim sistemlerine sahip bazı insanlar sindirim sorunları yaşayabilir ancak genel olarak kullanımı son derece güvenlidir.

Piridoksin Hidroklorür

Bu katkı maddesini farklı bir adla zaten biliyorsunuz: B-6 vitamini. Besinlere daha besleyici olması açısından ekleniyor.

Kalsiyum Pantotenat

Kalsiyum ve B5 vitamini olarak bilinen Pantotenik Asit’i içeren bir maddedir. Tahıllara ekmekler gibi ürünlere eklenir.

Dokosaheksaenoik Asit

DHA olarak da adlandırılan dokosaheksaenoik asit aslında çok sağlıklı bir omega-3 yağ asidi şeklidir.

Laktik Asit

Gıdaların asitliğini kontrol etmek için sebzelerin gibi gıdaların fermantasyon sürecinde kullanılır. Ayrıca gıdaların bozulmasını önlemek veya tatlılara ve içeceklere ekşi bir tat katmak için eklenir.

İnülin

Hindiba kökünden elde edilen bir lif kaynağıdır. Bağırsaklarda yararlı bakterilerin büyümesini destekler.

Gliserol

Gliserol yiyeceklerin nemli yapısını ve dokusunu korur. Yağların yapısında bulunur fakat yüksek kalori içermez. Yiyeceklerin dokusu için yağ kullanılmasına göre gliserol kullanmak daha iyi bir alternatiftir.

Demir Glukonat

Gıda üreticileri gıdaların besin değerini arttırmak için demir mineralini içeren demir glukonat kullanır. Bazı gıdaların görünümünü iyileştirmek için de kullanılabilir.

1 25 dihidroksikolekalsiferol

Kulağa korkunç gelse de bu madde D vitaminidir ve süt ürünlerine eklendiğinde kalsiyumun emilimini arttırır.

Potasyum Sorbat

Potasyum sorbat bozulmayı önlemeye yardımcı olur. Gıda üretiminde sıklıkla kullanılır.

Askorbik Asit

C vitaminidir. Antioksidan bir vitamin olduğu için gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Raf ömrünü uzatmak ve gıdaların rengini lezzetini ve dokusunu korumak için etkilidir.

Agar

Agar genellikle vejetaryen besinlerde jelatin yerine kullanılır. Çorba reçel ve dondurma gibi besinlerde kıvam arttırıcı özellik gösterir.

Soya Lesitini

Lesitin büyük bir kolin kaynağıdır vücudumuz için gereken bir besindir.  Karışım gıdaları bir arada tutup dağılmamasını sağlar.

Askorbil Palmitat

C vitamininin yağda çözünmesini sağlayan bir yağa (palmitik asite) eklenmiş halidir. C vitamini yağın sertleşmesini önler ve raf ömrünü uzatır.

Asetik Asit

Dünyanın en eski gıda koruyucularından biridir: Sirke. Turşu ve salata sosu oluşumunu sağlar ketçap ve hardal gibi çeşnilerde yaygın olarak kullanılır.

EDTA

EDTA’yı besin etiketlerinde kısaltılmış haliyle veya tam adı etilendiamin-tetra-asetik-asit şeklinde bulabilirsiniz. EDTA bir yiyeceğin rengini dokusunu veya lezzetini arttırmak için birçok yiyeceğe eklenir.

Tartarik Asitler

Tartarik asit keskin lezzet için veya bozulmaya sebep olan bakterilerin çoğalmasını önlemek için gıdalara eklenir.