Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME HAKKINDA

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Ramazan ayı beslenme düzeninin belirgin bir şekilde değiştiği yeterli ve dengeli beslenmenin önem kazandığı dönemlerden biridir. Öğün sayısının azalması açlık süresinin artması susuzluk tehlikesi gibi durumlar metabolizmanın yavaşlaması ve vücuda alınması gereken besin ögelerinin yetersizliğinin oluşması olasılığını artırmaktadır. Bu sebeple öğünlerin düzenlenmesi ve uygun besinlerin seçimi önemlidir.

Ramazan ayında diyet düzeni vücut ağırlığını korumak kilo kazanımının önlenmesi ve gerekli besin ögelerinin vücuda sağlanması amacıyla oluşturulmalıdır. Bu sebeple sahur öğününün mutlaka yapılması gerekmektedir. Sahurda yumurta süt ürünleri tam tahıllı ekmek sebze ve meyveler gibi proteinden ve diyet lifinden zengin gıdalar tercih edilmelidir. Bu şekilde daha uzun süre tokluk sağlanacak ve gerekli vitamin ve minerallerim alımı da sağlanmış olacaktır. Sahur öğününde tüketilen besinler basit şeker içerikli aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden oluşmamalıdır. Bu besinler kilo alımına neden olabileceği gibi gün içerisinde çabuk acıkma enerji düşüklüğü ve susuzluk gibi olumsuz durumlara da yol açacaktır.

İftarda su hurma kuru kayısı peynir ceviz fındık badem gibi besinlerden biri ile oruç açmak iyi bir tercih olacaktır. Yemeğe öncelikle çorba 1 dilim tahıllı ekmek ve salata ile başlanıp sonrasında 15-20 dakika kadar yemeğe mola verilmesi daha uygun olacaktır. Bu şekilde aşırı besin tüketimi kan şekerinin ani yükselmesi mide ve bağırsak problemleri gibi durumlar önlenir. Yemekte et tavuk balık zeytinyağlı sebzeler etli sebze yemekleri veya kurubaklagil yemeklerinden biri ana yemek olarak belirlenmelidir. Bunların yanında ekmek grubundan bir besin (tam tahıllı ekmek/ pilav/ makarna) süt grubundan bir besin (yoğurt ayran veya cacık) ve salata ile yemeğe devam edilmelidir. İftarda kızartmalar yağda kavurmalar hamur işleri şerbetli tatlılar aşırı tuzlu ve baharatlı besinler şekerli ve asitli içeceklerden sakınılmalıdır. Pişirme yöntemi olarak haşlama fırın ızgara ve buğulama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Yiyecekler yavaş ve iyice çiğnenmeli; aşırı besin alımından kaçınılmalıdır. İftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüşler besinlerin sindirimine ve kalori yakımına yardımcı olacaktır.

İftardan 1 5-2 saat sonra ara öğün yapmak ve bu öğünde meyve kuru meyve kabuklu yemişler ve süt ürünleri gibi besin değeri yüksek besinlerin tercih edilmesi günlük alınması gereken besin ögelerinin vücuda sağlanmasına yardımcı olacaktır. Ara öğünde tüketim sıklığı seyrek ve miktarı kısıtlı olmak koşulu ile sütlü ve meyveli tatlılar dondurma da tercih edilebilir.

Ramazan ayında beslenmede en önemli unsurlardan biri de su tüketimidir. İftar ve sahur arasında 2-2 5 litre kadar su tüketimi sağlanmalıdır. Ayrıca taze sıkılmış meyve-sebze suları ev yapımı şekersiz hoşaflar sade maden suyu süt az tuzlu ayran gibi besinler ile de sıvı alımına destek olunabilir. Vücutta sıvı atımına neden olan çay ve kahvenin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde fazla sıcak alanlarda uzun süre kalınmamalı vücuttan su kaybına neden olacak aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Gebeler emzikli anneler şeker tansiyon kalp böbrek hastaları gelişme çağındaki çocuklar gibi hassas gruplarda oruç tutmak sakıncalı olabilmektedir. Bu sebeple sağlık açısından risk altındaki bu bireylerin oruç tutmadan önce bir uzmana danışmaları daha doğru bir yaklaşım olacaktır.