Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı(GÖRH)

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Mide içeriğinin kardiyadan özofagusa doğru yer değiştirmesine gastroözofajial reflü (GÖR) denir. Normalde genellikle yemeklerden sonra günde 8 -10 kez görülen fizyolojik bir olaydır. Bu olay hastada semptom veya bulgulara neden olursa veya distal özofagus mukozasında irritasyon ve zedelenmeye yol açarsa Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı(GÖRH) adını alır.

NEDENLERİ:

Viral enfeksiyonlar irriti eden ajanların alımı intubasyon azalmış alt özofagus sfinkter basıncı mide fıtığı artmış abdominal basınç boşalımın gecikmesi tekrarlayan kusmalar

BULGULAR:

Pirozis (yanma) regürjitasyon disfaji respiratuvar bulgular karın ağrısı göğüs ağrısı bulantı geğirme kanamadır. Darlık ve ülser en sık görülen komplikasyonlardandır.

TEDAVİ:

İntra-abdominal basıncı arttıran sıkı emer kullanımı gibi uygulamalardan kaçınılmalı. Ayrıca hastalara yemekten hemen sonra uzanıp yatmamaları yemekten en az 3-4 saat sonra yatmaları ve yataklarının baş kısımların 20-25 santim yükseltmeleri önerilmektedir. İlaçlar yeterli su ile birlikte tercihen dik pozisyonda alınmalıdır. Alt özefagus basıncını düşürdüğü için sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

DİYET TEDAVİSİ:

Amaç özofajial reflü önlemek ağrı ve irritasyonu önlemek ve gastrik sekresyonunun asidite veya eroziv kapasitesi azaltmaktır. Aşağı özofagus sfinkter basıncının azalmasını önlemek için diyetin protein içeriği arttırılır yağ ve yağlı besinler koyu çay kahve çikolata ve nane soğan gibi besinlerin tüketimi azaltılır.

Özefagus irritasyonu azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için; acı baharatlar karbonatlı içecekler domates turunçgiller kahve alkol çok sıcak ve soğuk besinler tüketilmemelidir.

Volüm ve mide gerilimini azaltmak için; öğünler sık aralıklı olmalı (en az 2 saat) bir öğünde fazla yemek yenilmemeli ve yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı sıvı öğün aralarında içilmelidir. Şişmanlık sıklıkla özofajitle birlikte olan ve onu provake eden faktör olduğundan düşük enerjili diyet verilerek hasta zayıflatılmalıdır.